Dropbox ja OneDrive Chromebookilla

Olen esitellyt Chromebook-koneita tässä blogijutussa suht pitkästi. Kysymyksien saattelemana tässä on nyt erikseen pieni teksti siitä, miten Chromebookien tiedostonhallinta toimii ja miten Chromebookeilla voi käyttää esimerkiksi Dropboxia, Microsoftin OneDrivea ja Googlen omaa Drivea.

Chromebookin käyttämän ChromeOS-käyttöjärjestelmän tiedostoselain

Chromebookin käyttämän ChromeOS-käyttöjärjestelmän tiedostoselain

Kuvassa yllä näkyy Chromebookien tiedostonhallintaohjelma/tiedostoselain, Tiedostot (Files). Vasemmassa laidassa on kaksi kohtaa, Google Drive ja Lataukset. Google Driven alla on alakohtia sisennettynä, latauksien alla ei. Nämä kaksi vaihtoehtoa tulevat tiedostonhallintaan automaattisesti jokaisessa Chromebookissa.

Lataukset on yksinkertainen kansio, jonne käyttäjän luomia tai netistä lataamia tiedostoja tallennetaan paikallisesti. Paikallinen tarkoittaa sitä, että tiedosto sijaitsee vain tietokoneen kovalevyllä. Jos tietokone siis hajoaa, tiedosto menetetään. Lataukset-kansioon voidaan ladata ja siirtää mitä tahansa ja esimerkiksi USB-muistitikun sisällön voi kopioida sinne tai sieltä voi kopioida tikulle. Chromebookeissa on aina verrattain vähän kovalevytilaa eli sitä tilaa, joka vähenee, kun koneelle tallentaa paljon valokuvia, videoita, dokumentteja jne. Google ja muut Chromebookien suunnittelijat ovat halunneet panostaa pilvipalvelujen käyttöön, minkä vuoksi kovalevytila on jätetty pieneksi. Siinä missä keskihintaluokan Windows-kannettavalla on yleisimmin 500 gigatavua kovalevytilaa, on Chromebookilla vaivaiset 16 tai 32. Tämä vertailu ei silti yksinään ole reilu tai anna välttämättä mitään järkevää kuvaa, koska koneet hankitaan erilaisista syistä ja hieman erilaisia tarkoituksia varten.

Google Drive on kansio, jonka sisällä näkyy sillä hetkellä Chromebookille kirjautuneen käyttäjän… Google Drive -pilvitallennustilan tiedostot. Jokaisella Google-tunnuksella (eli esim. Gmail-osoitteella) on Drive-tilaa ilmaiseksi 15 gigatavua. Drivea pääsee käyttämään millä tahansa nettiselaimella osoitteessa https://drive.google.com ja sitä varten löytyy myös sovellukset niin Androidille ja iOS:lle kuin Windowsille ja OS X:llekin. Chromebookeihin Google Drive on ns. sisäänrakennettu ja se löytyy heti suoraan tiedostoselaimesta ilman mitään lisäkikkoja. Kaikki ne tiedostot, joita käyttäjä tallettaa Google Driveen, näkyvät tiedostoselaimessa. Chromebookilla voi myös tallettaa tiedostoja Driveen kopioimalla ne tiedostonhallinnassa Google Drive -kansion sisälle (ehkä omaan kansioonsa). Toisaalta tiedostoja voi myös kopioida Drivesta tietokoneen Lataukset-kansioon. On tärkeä huomata, että Drive-kansio on saatavilla vain silloin, kun tietokone on Internet-yhteydessä. Tiedostot eivät oikeasti sijaitse tietokoneella paikallisesti eli offline-tilassa, vaan ne vain näkyvät tiedostoselaimen läpi: jokaisen tiedoston avauksen yhteydessä se pitää erikseen noutaa netistä Googlen palvelimelta. Tämä toimii myös toiseen suuntaan: jos Chromebookiin kytkee muistitikun, jossa on paljon valokuvia, ja kopioi valokuvat Drive-kansion sisälle, ne eivät siirry Driveen silmänräpäyksessä. Siinä missä tiedostot pitää ladata Drivesta paikallisiksi netin yli, ne pitää myös ladata nettiin, kun niitä siirretään ensimmäistä kertaa Driveen. Esimerkiksi sadan digikuvan siirto voi kestää jopa kymmeniä minuutteja, jos käytettävän nettiyhteyden nopeus ei ole suuri ja kuvatiedostot ovat isoja. Kannattaakin siis olla todella tarkkana siitä, mikä on oikeasti siirtynyt Google Driveen ja mikä on odottamassa vuoroon ja siirtyy vasta myöhemmin. (Helppo kikka tarkistaa tämä on avata https://drive.google.com ja tarkistaa, mitkä tiedostot näkyvät nettiselaimessa; jos jokin ei vielä näy, sitä ei ole ehditty vielä ladata Driveen.)

Yllä olevan kuvan vasemmasta laidasta voi Latauksien alta valita palvelujen lisäämisen (Lisää uusia palveluita -> Asenna uusi verkkokaupasta).

Dropboxin tai OneDriven lisäys Chromebookille

Dropboxin tai OneDriven lisäys Chromebookille

Nämä asennettava palvelut ovat Chrome-nettiselaimelle ja ChromeOS-alustalle kehitettyjä kolmannen osapuolen palveluja. Ne on kuitenkin katsottu niin hyviksi ja toimiviksi, että Chromebookit suosittelevat niiden käyttöä. Näiden palvelujen avulla Chromebookille saadaan integroitua muitakin pilvipalveluja Google Driven lisäksi.

Kannattaa huomata, että mikä tahansa nykyaikainen pilvipalvelu toimii Chromebookilla nettikäyttöliittymän kautta. Eli Chromebookien nettiselaimella voi mennä osoitteeseen dropbox.com, onedrive.com, box.com tai drive.google.com ja käyttää pilvipalvelua sen tarjoaman nettiselainkäyttöliittymän kautta siinä missä Windows- tai OS X -koneillakin.

Dropbox ja OneDrive

Dropboxin lisäys Chromebookille

Dropboxin lisäys Chromebookille

Dropbox ja OneDrive voidaan lisätä Chromebookeille Tiedostot-sovelluksen Lisää palveluita -painikkeen kautta. Chromebook asentaa File System for Dropbox/OneDrive -lisäosan, minkä jälkeen tiedostonhallinta listaa palvelut Google Driven ja Lataukset-kansion alle. Näin pilvipalveluihin voi siirtää tiedostoja muistitikulta tai netistä lataamalla samalla tavalla kuin Google Driveenkin. Toisaalta myös näihin palveluihin talletetut tiedostot ovat saatavilla tiedostonhallinnan kautta ja voidaan lisätä esimerkiksi sähköpostin liitteeksi tai Facebookiin (tai mihin tahansa palveluun, johon nettiselaimella voi lisätä mediaa tai muita liitteitä). Myös Dropboxin ja OneDriven kanssa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitkä siirrettävät tiedostot ovat oikeasti siirtyneet pilveen ja ovat niin tallessa ja mitkä vasta odottavat siirtymisvuoroaan.

2 kommenttia

 1. Hei! Kiitos Pietari oikein erinomaisen hyvästä ” Dropbox ja OneDrive Chromebookilla- postauksesta! Harkitsen opiskelijana (Acer) Chromebookin ostamista juurikin sen edullisuuden vuoksi.

  Pari lainausta tekstistäsi:

  ”Jokaisella Google-tunnuksella (eli esim. Gmail-osoitteella) on Drive-tilaa ilmaiseksi 15 gigatavua.”

  ”Chromebookilla voi myös tallettaa tiedostoja Driveen kopioimalla ne tiedostonhallinnassa Google Drive -kansion sisälle.. ”

  Muutama tarkentava kysymys sinulle 🙂

  Voikohan älykännykästä kopioida (micro tms)USB-kaapelilla taikka kännykän Bluetooth yhteydellä kuvia / MP3-musiikkia Chromebookiin & edelleen Googlen Drive kansioon ns. drag & drop tyyliin? Ilmaiseen 15 Gigaan mahtuisi jo kohtuu paljon kuvia ja musiikkia.

  Onko 15 gigaa kuluttajakäytössä Google Drivessä maksimi, vai voiko lisämaksua vastaan saada lisää pilvitallennustilaa Googlelta?

  Voikohan Google Drive kansioon tehdä alikansioita musiikille / kuville / dokkareille?

  Voikohan omasta Google Drive kansiosta jakaa yksittäisiä valokuvia jollain linkeillä kavereille / perheenjäsenille?

  Kiitsa kovasti!

  Vastaa

  1. Moi!

   1. Kyllä, puhelimesta, tabletista, mp3-soittimesta tai kamerasta voi kopioida tiedostoja Chromebookin kautta Google Driveen. Ihan ”vanha tuttu” tiedostonliikuttelu Windowsista ja drag’n’drop toimivat. Kopioi, liitä jne. Tässä kannattaa sitten huomioida se, että jos kopioi puhelimesta esim. 2 gigatavua kuvia Chromebookille / Chromebookin kautta Driveen, niin niiden siirtyminen verkon yli Driveen kestää aikansa (riippuen nettiyhteyden nopeudesta).

   2. Lisätilaa voi ostaa loputtomasti. 100 gigaa maksaa 2 € / kk. https://support.google.com/drive/answer/2375123?hl=fi

   3. Alikansioiden luonti ja kaiken uudelleenjärjestely onnistuu sekä Chromebookin tiedostonhallintaan (yllä olevissa kuvissa) integroidun Drive-kansion kautta että drive.google.com-nettikäyttöliittymästä.

   4. Drivesta voi jakaa yksittäisiä tiedostoja ja kansioita tosi jouhevasti nettikäyttöliittymän tai älypuhelinsovellusten kautta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.