Mitä käy, jos ei päivitä Windows 10:een?

Onko Windows 10:een pakko päivittää? Mitä tapahtuu, jos ei hyväksy Windows 10:n päivitysehdotusta? Ei yhtään mitään, ainakaan vielä.

Windows 10 on Microsoftin ensimmäinen käyttöjärjestelmä, jota firma tarjoaa ilmaiseksi kaikille kahden aiemman Windows-version (Win 7 ja Win 8/8.1) käyttäjille. Ilmainen päivitys on voimassa vuoden ajan Win 10:n julkaisusta ja loppuu 29.7.2016. Tuohon päivään asti on siis mahdollista päivittää uuteen käyttöjärjestelmään ilmaiseksi.

Heinäkuun lopun jälkeen Windows 10:n halvin Home-versio maksaa n. 135 € ja sen voi ostaa Microsoftin verkkosivuilta ja tietokonekaupoista. Päivityksen voi tehdä koska tahansa, vaikka tammikuussa 2018, jos niin haluaa, mutta siitä joutuu maksamaan. Windows 10 tulee luonnollisesti uusien tietokoneiden mukana, jolloin siitä ei joudu maksamaan mitään lisähintaa, mutta ns. vanhalle koneelle sitä ei voi siirtää.

Windows 7 saa tietoturvapäivityksiä tammikuuhun 2020 asti ja Windows 8.1 tammikuuhun 2023. Näitä käyttöjärjestelmiä voi siis aivan hyvin käyttää vielä monta vuotta ilman mitään pakottavaa tarvetta päivittää uuteen Windowsiin. On toki täysin mahdollista, että jokin ohjelma tai vaikkapa peli vaatii toimiakseen Windows 10:n, jolloin tämä ulkopuolinen kolmannen osapuolen tekijä pakottaa päivittämään, mutta Windows itse ei aiheuta sitä. Molempien vanhojen Windowsien tuki loppuu niin pitkän ajan päästä, että käytännössä katsoen kaikki ovat jo kertaalleen hankkineet uuden tietokoneen ennen sitä – ja tällä uudella tietokoneella on miltei satavarmasti Windows 10 esiasennettuna.

Mielenkiintoisin kysymys tässä asiassa on se, loppuuko Microsoftin ärsyttävät Windows 10 -mainokset ja sen pakkosyöttö käyttäjille, jotka sitä eivät välttämättä halua tai jotka ovat selkeästi kieltäneet sen asennuksen jo aiemmin. Mututuntumalla voisi olettaa, että mainostus hiljenee jonkin verran, koska päivitys on jatkossa maksullinen. Todennäköisesti Microsoftilla on kuitenkin jonkinlaisia tarjouskampanjoita tai muita W10-härdellejä, joiden aikana päivitys on tavallista halvempi (tai miksei välillä jopa ilmainen), jolloin sitä mainostetaan vanhempien versioiden käyttäjille.

Olen aiemmin kirjoittanut pitkähkön jutun Windows 10 -päivityksen hyödyistä ja haitoista. Se löytyy täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.