Windows 10: DVD-asema ei toimi

Yhden asiakkaan tietokoneella Windows 10 -päivityksen jälkeen DVD-asema ei enää toiminut. Tilanne oli itse asiassa niin mystinen, että käyttöjärjestelmä ei tunnistanut koko DVD-asemaa. Toisin sanoen tietokoneessa ennen toiminut DVD-asema (tai DVD/CD-levyasema, sisältävät nykyään molemmat) ei enää löytynyt ollenkaan Windows 10:een päivittämisen jälkeen, käyttöjärjestelmä ei siis listannut koko asemaa eikä tehnyt mitään, jos aseman sisälle laittoi levykkeen.

Tässä lyhyet ohjeet asian korjaamiseksi.

windows10-dvd-asema-ongelma-01

Jos DVD-asemaa ei löydy, Tämä tietokone -sijainti ei listaa sitä. Tässä kuvassa DVD-asema luonnollisesti löytyy ja se on listattuna tietokoneen kovalevyn viereen.

 

Ensimmäisenä tarkista, että tietokoneeseen on asennettu *kaikki* Windowsin tarjoamat päivitykset (Vasemman alakulman Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Päivitykset ja suojaus –> Vasemmalta Windows Update –> Tarkista päivitykset).

Toisena mene Windowsin  ja käske Windowsin tutkia vikoja ja etsiä niihin ratkaisuja (Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Oikean yläkulman hakuun ”Vianmääritys” –> Vianmääritys –> Laitteisto ja äänet -kohdasta ”Lisää laite” –> Seuraava –> Seuraava –> Käynnistä uudelleen).

Jos DVD-asema ei löydy tämän toimenpiteen jälkeen, on seuraava vaihe hieman teknisempi ja sitä ennen on syytä luoda palautuspiste tietokoneesta. Luo palautuspiste (avaa Käynnistä-valikon kautta asetukset ja etsi palautuspiste) ja jatkaa seuraavaan kohtaan.

windows10-dvd-asema-ongelma-02

Avaa Laitehallinta painamalla CTRL ja X samaan aikaan (voit myös painaa Käynnistä-valikkoa oikealla hiirellä).

windows10-dvd-asema-ongelma-04

Etsi laitehallinnasta kohta IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet ja poista oikean hiiren painalluksella kaikki ohjaimet (Channel 0, Channel 1 ja muistiohjaimet, joiden nimi on pidempi ja sisältää usein nimen Intel tai AMD). Poista ohjaimet yksi kerrallaan äläkä käynnistä tietokonetta välissä uudestaan. Osan poistoista yhteydessä tietokone kysyy, poistetaanko myös laiteohjaimet. Valitse kyllä, poista laiteohjaimet. Kun kaikki nämä on poistettu, käynnistä tietokone uudelleen.

Tietokone käynnistyy uudelleen ja Windows 10 asentaa viimeisimmät ja tuoreimmat versiot muisti- ja laiteohjaimista, jotka juuri poistettiin. Osassa Windows 10 -päivityksistä käy niin, että nämä ohjaimet eivät päivity aiemmasta Windows-versiosta, minkä vuoksi DVD-asema lakkaa toimimasta. Kun ohjaimet poistaa ja käynnistää tietokoneen uudelleen, Windows asentaa ohjainten sopivimmat ja viimeisimmät versiot.

windows10-dvd-asema-ongelma-03

Nyt laitehallinnan pitäisi listata DVD-asema, jota ei aiemmin sieltä löytynyt ja jota esim. Tämä tietokone -sijainti ei listannut.

Jos poiston yhteydessä jokin menee pieleen ja tietokone menee jotenkin pois tolaltaan, palauta käyttöjärjestelmän tila poistoja edeltävään luomasi palautuspisteen kautta (Asetukset -> palautuspiste…).

6 kommenttia

 1. Hei!

  Minulla on juuri tämä samainen ongelma! Windows 10 päivityksen jälkeen kone ei löydä dvd/cd-asemaa… tavallaan. Käytän dna:n mokkulaa Internet-yhteyden saamiseksi ja kun kytken mokkulan koneeni USB-porttiin, kone väittää mokkulan olevan CD-asema (D:) :ssa! Oikeaan CD-asemaan laitettua levyä kone ei löydä.

  Tein kuten yllä ohjeistettiin, mutta kone toimii edelleen samalla tavalla. Onko lisää vinkkejä?

  T. Veli-Matti

  Vastaa

  1. Moi! Sulla on kaksi erillistä asiaa tässä nyt. Yksi on se, että W10 ei tunnista DVD-asemaa. Se todennäköisesti ei liity millään tavalla mokkulaan, vaan on aivan erillinen oma ongelmansa. Toinen asia on ”mokkula CD-asemassa”. Moni USB:llä kytkettävä laite toimii niin, että ne näyttäytyvät koneelle CD-asemana, jonka sisällä on laitteen asennustiedostot. Tämä taas on tarkoituksenmukaista: USB-laite esittää CD-asemaa ja tarjoaa asennuksessa tarjottavat tiedostot -> asennuksen jälkeen laite toimii. Näin tekee myös esim. viivakoodinlukijat, skannerit yms. laitteet. Tällä jälkimmäisellä asialla ei myöskään ole mitään tekemistä W10:n kanssa, vaan on yleinen toiminto vähän kaikissa järjestelmissä. Toki näiden kahden lisäksi voi olla jokin kolmas epätavallinen tilanne, mutta yleensä näin!

   Vastaa

 2. Hei
  Kiitos paljon Myrrysmiehelle. DVD-asema lähti täällä pelittää, kun suoritin ”kakkosvaiheen” eli poistin laitehallinnasta IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet. Tosin Win10 ei suostunut asettamaan palautuspistettä, joten korvasin sen vaiheen parin minuutin polvirukouksella.

  yst.terv. jim

  Vastaa

 3. Lähtötilanteessa Omassa tietokoneessa näkyi kyllä DVD-RW-asema, mutta kun laitoin DVD:n tai CD:N sisään, se vain vinkui aikansa (pyöri ympäri) ja sitten ei kuulunut mitään eikä sitä saanut näkymään. Sain kuitenkin levyn aina poistettua Poista-toiminnolla.

  Toimin yllä olevien ohjeiden mukaan ja poistin ainoan IDE-ATA- tai ADPI-ohjaimen, joka oli SATA ACHI-vakio-ohjain. Käynnistin uudelleen mutta mikään ei ole muuttunut: ohjain on siellä mutta DVD ei lähde pyörimään. Mikä avuksi?

  Vastaa

 4. Hei!

  Avasin laitehallinnasta tuon IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet ja siihen tulee kaksoisklikkaamalla vain SATA-AHCI -vakio-ohjain , muttei noita kanavia ollenkaan. Mitähän tässä vaiheessa täytyisi tehdä vai voinko vain poistaa tuon mitä tossa mulla jo näkyykin? Nyt tarvisi saada levyasema toimimaan ja nopeaa!

  Vastaa

 5. Kun poistin IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet niin Windows ei halunnut käynnistyä enään ja palautin palautuspisteellä. Eli kumpikaan ei toimi minulla…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *