Windows 10: DVD-asema ei toimi

Yhden asiakkaan tietokoneella Windows 10 -päivityksen jälkeen DVD-asema ei enää toiminut. Tilanne oli itse asiassa niin mystinen, että käyttöjärjestelmä ei tunnistanut koko DVD-asemaa. Toisin sanoen tietokoneessa ennen toiminut DVD-asema (tai DVD/CD-levyasema, sisältävät nykyään molemmat) ei enää löytynyt ollenkaan Windows 10:een päivittämisen jälkeen, käyttöjärjestelmä ei siis listannut koko asemaa eikä tehnyt mitään, jos aseman sisälle laittoi levykkeen.

Tässä lyhyet ohjeet asian korjaamiseksi.

windows10-dvd-asema-ongelma-01

Jos DVD-asemaa ei löydy, Tämä tietokone -sijainti ei listaa sitä. Tässä kuvassa DVD-asema luonnollisesti löytyy ja se on listattuna tietokoneen kovalevyn viereen.

 

Ensimmäisenä tarkista, että tietokoneeseen on asennettu *kaikki* Windowsin tarjoamat päivitykset (Vasemman alakulman Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Päivitykset ja suojaus –> Vasemmalta Windows Update –> Tarkista päivitykset).

Toisena mene Windowsin  ja käske Windowsin tutkia vikoja ja etsiä niihin ratkaisuja (Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Oikean yläkulman hakuun ”Vianmääritys” –> Vianmääritys –> Laitteisto ja äänet -kohdasta ”Lisää laite” –> Seuraava –> Seuraava –> Käynnistä uudelleen).

Jos DVD-asema ei löydy tämän toimenpiteen jälkeen, on seuraava vaihe hieman teknisempi ja sitä ennen on syytä luoda palautuspiste tietokoneesta. Luo palautuspiste (avaa Käynnistä-valikon kautta asetukset ja etsi palautuspiste) ja jatkaa seuraavaan kohtaan.

windows10-dvd-asema-ongelma-02

Avaa Laitehallinta painamalla CTRL ja X samaan aikaan (voit myös painaa Käynnistä-valikkoa oikealla hiirellä).

windows10-dvd-asema-ongelma-04

Etsi laitehallinnasta kohta IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet ja poista oikean hiiren painalluksella kaikki ohjaimet (Channel 0, Channel 1 ja muistiohjaimet, joiden nimi on pidempi ja sisältää usein nimen Intel tai AMD). Poista ohjaimet yksi kerrallaan äläkä käynnistä tietokonetta välissä uudestaan. Osan poistoista yhteydessä tietokone kysyy, poistetaanko myös laiteohjaimet. Valitse kyllä, poista laiteohjaimet. Kun kaikki nämä on poistettu, käynnistä tietokone uudelleen.

Tietokone käynnistyy uudelleen ja Windows 10 asentaa viimeisimmät ja tuoreimmat versiot muisti- ja laiteohjaimista, jotka juuri poistettiin. Osassa Windows 10 -päivityksistä käy niin, että nämä ohjaimet eivät päivity aiemmasta Windows-versiosta, minkä vuoksi DVD-asema lakkaa toimimasta. Kun ohjaimet poistaa ja käynnistää tietokoneen uudelleen, Windows asentaa ohjainten sopivimmat ja viimeisimmät versiot.

windows10-dvd-asema-ongelma-03

Nyt laitehallinnan pitäisi listata DVD-asema, jota ei aiemmin sieltä löytynyt ja jota esim. Tämä tietokone -sijainti ei listannut.

Jos poiston yhteydessä jokin menee pieleen ja tietokone menee jotenkin pois tolaltaan, palauta käyttöjärjestelmän tila poistoja edeltävään luomasi palautuspisteen kautta (Asetukset -> palautuspiste…).

15 kommenttia

 1. Hei!

  Minulla on juuri tämä samainen ongelma! Windows 10 päivityksen jälkeen kone ei löydä dvd/cd-asemaa… tavallaan. Käytän dna:n mokkulaa Internet-yhteyden saamiseksi ja kun kytken mokkulan koneeni USB-porttiin, kone väittää mokkulan olevan CD-asema (D:) :ssa! Oikeaan CD-asemaan laitettua levyä kone ei löydä.

  Tein kuten yllä ohjeistettiin, mutta kone toimii edelleen samalla tavalla. Onko lisää vinkkejä?

  T. Veli-Matti

  Vastaa

  1. Moi! Sulla on kaksi erillistä asiaa tässä nyt. Yksi on se, että W10 ei tunnista DVD-asemaa. Se todennäköisesti ei liity millään tavalla mokkulaan, vaan on aivan erillinen oma ongelmansa. Toinen asia on ”mokkula CD-asemassa”. Moni USB:llä kytkettävä laite toimii niin, että ne näyttäytyvät koneelle CD-asemana, jonka sisällä on laitteen asennustiedostot. Tämä taas on tarkoituksenmukaista: USB-laite esittää CD-asemaa ja tarjoaa asennuksessa tarjottavat tiedostot -> asennuksen jälkeen laite toimii. Näin tekee myös esim. viivakoodinlukijat, skannerit yms. laitteet. Tällä jälkimmäisellä asialla ei myöskään ole mitään tekemistä W10:n kanssa, vaan on yleinen toiminto vähän kaikissa järjestelmissä. Toki näiden kahden lisäksi voi olla jokin kolmas epätavallinen tilanne, mutta yleensä näin!

   Vastaa

 2. Hei
  Kiitos paljon Myrrysmiehelle. DVD-asema lähti täällä pelittää, kun suoritin ”kakkosvaiheen” eli poistin laitehallinnasta IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet. Tosin Win10 ei suostunut asettamaan palautuspistettä, joten korvasin sen vaiheen parin minuutin polvirukouksella.

  yst.terv. jim

  Vastaa

 3. Lähtötilanteessa Omassa tietokoneessa näkyi kyllä DVD-RW-asema, mutta kun laitoin DVD:n tai CD:N sisään, se vain vinkui aikansa (pyöri ympäri) ja sitten ei kuulunut mitään eikä sitä saanut näkymään. Sain kuitenkin levyn aina poistettua Poista-toiminnolla.

  Toimin yllä olevien ohjeiden mukaan ja poistin ainoan IDE-ATA- tai ADPI-ohjaimen, joka oli SATA ACHI-vakio-ohjain. Käynnistin uudelleen mutta mikään ei ole muuttunut: ohjain on siellä mutta DVD ei lähde pyörimään. Mikä avuksi?

  Vastaa

 4. Hei!

  Avasin laitehallinnasta tuon IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet ja siihen tulee kaksoisklikkaamalla vain SATA-AHCI -vakio-ohjain , muttei noita kanavia ollenkaan. Mitähän tässä vaiheessa täytyisi tehdä vai voinko vain poistaa tuon mitä tossa mulla jo näkyykin? Nyt tarvisi saada levyasema toimimaan ja nopeaa!

  Vastaa

 5. Kun poistin IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet niin Windows ei halunnut käynnistyä enään ja palautin palautuspisteellä. Eli kumpikaan ei toimi minulla…

  Vastaa

 6. Hei,
  minulla on eng.kielinen ohjemisto enkä vain nyt löydä sieltä vasemmasta alakulmasta ”settings” yms.
  onko mahdollista saada komentojono myös englanniksi,kiitos.

  Vastaa

  1. Moi! En osaa sanoa, miten nuo menevät englanniksi, mutta jos kokeilet suoraan tuota kakkosvaihtoehtoa, niin se on ainakin yksinkertaisempi. CTRL + X ja Device Manager. Luo palautuspiste aivan ehdottomasti ennen kuin teet tätä 🙂

   Vastaa

 7. Ongelma taas on, että minulla on tässä koneessa edelleen 7 ei 10 enkä aio edes sitä asentaa,en katso että tuo minulle mitää n lisäarvoa, mutta yht’äkkiä dvd asema ei enää ottanut cdtä sisälle eikä itunes soittanut sitä, eikä polttanut levyä.
  Tarkoitatko palautuspisteellä tuota uutta tiedostoa johon tuo dvd tiedosto tuodaan uudestaan? koneella ainakin näyttää olevan tuo dvd:start,computer, devices and revomable storage,mutta ei toimi niin ei toimi.

  Vastaa

  1. Aaa, siinä tapauksessa koneessasi on erittäin todennäköisesti jokin muu vialla ja se kannattaa viedä huoltoon. Tämä ohje auttaa suurimpaan osaan Windows 10:n aiheuttamista ajurisekamelskoista DVD-aseman kanssa, mutta jos asema on Windows 7:ssä vain lakannut toimimasta, on kyseessä todennäköisesti jokin aivan muu vika.

   Vastaa

   1. Enpä tiedä dvd asema toimi todella hyvin, kunnes… satuin vahingossa laittamaan dvd asemaan ns. piraattilevyn( vaikka aitokin oli jossain ja nyt kadun sitä) sen jälkeen laitoin liitin iPodin että olisin ottanut sieltä yhden kappaleen itunesiin ja polttanut sen yhdelle levylle toisten kanssa,vaikka cdkin on tuolla jossain, mutta laiskuuttani…(mutta Ipodi ei ole niin fiksu laite että sieltä siirretään jotain pois) ja sen jälkeen lopetti toimintansa.

    Vastaa

 8. Tämä ohje ei toiminut. Siis poistin ATA ym ohjaimet ja käynnistin uudelleen . Ihan sama ongelma. Eli laitehallinnassa näkyy DVD-laita ja väittää että laite toimii. Mutta kun laitan vaikka kuvia sisältävän CD levyn, niin vähän aikaa ruksuttaa ja sitten luukku aukeaa ja käskee laittamaan levyn.

  Tämä tapahtui joskus kesän aikana. Kesällä vielä tallentelin musiikkia cd:lle. Mutta nyt ei toimi.

  (Yritän taas uudellen.)

  t.timo

  Vastaa

 9. siis ostin asus uuden dvd aseman. nyt se toimii. 13 ekeä plus postikulut. olisi pitänyt heti älytä.

  Vastaa

 10. Itselläni oli sama ongelma, eikä tästä ollut mitään apua. Avasin koneen, otin DVD-aseman piuhat irti ja käytin koneen päällä ilman että asema oli yhdistetty siihen. Sen jälkeen sammutin, laitoin piuhat takaisin kiinni ja DVD-asema toimi taas normaalisti.

  Vastaa

 11. Windows 10 sekä uusin versio on täysin VITUSTA! . . . . kuukautis sellaisesta. Myös ylikansallisen JENKKILÄN päivitykset. Ne ovat tarkoituksella luotu sotkemaan ihmisten tietokoneita jne. Näin taataan töitä ATK nörteille maailmanlaajuisesti. ATK yritykset maksavat provikkaa Microsoftille kieroilu toiminnasta. Näin toimii Amerikan Yhdysvallat, joka ainoana kansakuntana maailmassa OVAT KÄYTTÄNET KAKSI KERTAA YDINASETTA kansakuntaa kohti. Onneksi Pin Laden näytii jenkeille . . kuinka tyhmiä jenkit todellisuudessa ovat. Suomi peesaa ja nuolee KAIKIN TAVOIN tuon sairaan riistäjä valtiota PERSETTÄ! Joka olisi pyyhkäistävä, kuin perse reikä paskomisen jälkeen. Maailma olisi kaikille hyvää elää ILMAN AMERIKAN YHDYSVALTOJA! Toivotaan Kiina, Pohjois-Korea yhdessä Venäjän kanssa hoitavat tuon PASKALÄJÄN pois ihmiskunnan joukosta haisemasta. Joka surmaa jatkuvalla syötöllä ihmisiä kaikkialla niin omiaankin lähinnä mustaa väestöä. Noin 4000 ihmisen vuosivauhdilla kaduille. Jotka laiskat jenkit aikoinaan laivasivat itsellen orjiksi. Toivon todella sydämmestäni kansakunnat tuhoaisivat Amerikan Yhdysvallat geeni virheisen MÄTÄPAISE kansakunnan viimmeistä roistoa myöten !!!!! Microsoft oliko tästä apua ?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.