Windows 10 on nyt suositeltu päivitys

Varo vaaraa

Varo vaaraa

Microsoft on merkinnyt Windows 10:n suositelluksi päivitykseksi kaikille Windows 7, 8 ja 8.1 -käyttäjille 2. helmikuuta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varomaton käyttäjä saattaa helposti joutua päivitysprosessin keskelle sitä tarkoittamattaan tai tarkoituksellisesti pyytämättään. Windows 10:stä voit lukea lisää esim. täältä.

Mikä on Windowsin suositeltu päivitys (recommended update)?

Windows saa Microsoftilta useanlaisia päivityksiä: parannuksia, suositeltuja ja kriittisiä. Kriittiset päivitykset ovat erittäin tärkeitä ja käyttöjärjestelmä asentaa ne automaattisesti. Kriittiset päivitykset korjaavat aina jonkin tietoturvaongelman tai tietokoneelle pahan ongelmatilan aiheuttavan ohjelmavirheen. Suositellut päivitykset yleensä parantavat jonkin Windowsin osasen toimintaa tai päivittävät jotakin uuteen versioon tuoden esimerkiksi uusia ominaisuuksia. Suositellut päivitykset ovat nimensä mukaisesti suositeltuja asentaa, mutta ne eivät lukeudu kriittisiin: suositellun päivityksen asentamatta jättäminen ei tarkoita sitä, että tietokone olisi altis viruksille tai tietouhan alla tai muuten vaarassa. Parannuspäivitykset ovat kaikista köykäisimpiä ja ne voivat päivittää esimerkiksi Windowsin kielipaketteja, jos niissä on puutteita.

Microsoft, käyttöjärjestelmän valmistaja, valitsee itse, mitkä päivitykset luokitellaan millekin päivitystasolle. Käyttäjät taas voivat itse päättää, minkä tason päivityksiä tietokone asentaa automaattisesti, mistä päivityksistä kysytään erikseen ja mitkä hylätään kokonaan. Windows asentaa kaikki kriittiset päivitykset automaattisesti ellei käyttäjä ole poistanut tätä asetusta erikseen itse omin kätösin. Suurella osalla käyttäjistä myös suositellut päivitykset asennetaan automaattisesti.

Windows 10 on nyt nostettu suositeltujen päivitysten joukkoon. Tämän seurauksena Windowsin päivitystyökalu eli Windows Update tulee lataamaan Windows 10:n asennustiedoston, joka on valtavan suuri (2500 Mt), ja valmistelemaan asennuksen käyttäjän hyväksyntää vaille. Tiettävästi Microsoft ei vieläkään pakota Windows 10:n automaattista asennusta, vaan edelleen käyttäjän on itse painettava nappia, jolla asennus aloitetaan. Koko päivitysprosessista on nyt vain tehty huomattavasti aggressiivisempi ja alttiimpi sille, että käyttäjä vahingossa aloittaa asennuksen ymmärtämättä mitä on tekemässä. Erittäin todennäköisesti päivitystä ei tulla koskaan pakottamaan kenellekään, mutta nyt sen asennus on helpompi aloittaa epähuomiossa: siinä missä ennen on voinut rauhassa painaa ”asenna suositellut päivitykset”, ei enää uskallakaan painaa samaa nappia.

Ja tämä kaikki tietysti vain siinä tapauksessa, jos nimenomaan ei halua Windows 10:n asentamista omalle tietokoneelleen.

Oheisen näkymän kautta voit kertoa Windowsille, että suositeltuja päivityksiä ei enää asenneta automaattisesti. Tämän asetuksen muuttamisen jälkeen päivitykset pitää erikseen hyväksyä ja valita asennettavaksi kokonaan käsipelillä.

Ohjauspaneeli -> Windows Update -> Muuta asetuksia:

Suositellut päivitykset [ ] <– ei ruksia

Windowsin suositeltujen päivitysten asetukset

Windowsin suositeltujen päivitysten asetukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *