Näin piilotat Windows 10 -päivitysehdotuksen

Windows 10 -päivitysehdotus

Windows 10 -päivitysehdotus

Microsoft on markkinoinut uutta Windows 10 -käyttöjärjestelmää voimakkain keinoin. Joillekin käyttäjille on tullut yllätyksenä, kun Windows 7/8.1 on kertonut yhtäkkiä ladanneensa uuden käyttöjärjestelmän asennuksessa tarvittavat tiedot ja on valmis aloittamaan päivityksen.

Päivitys 28.5.:

Windows 10:n päivitystyrkytys on mennyt niin pitkälle, että se asentuu automaattisesti joidenkin käyttäjien tietokoneille kysymättä asiasta mitään. Samalla päivityksestä kertovan ikkunan valinnat ovat muuttuneet niin, että peruskäyttäjä ei osaa enää valita päivityksen estämistä. Jopa päivitystä ehdottavan ikkunan oikean yläkulman tuttu punainen X-nappi, jolla sovellukset suljetaan, aloittaa päivityksen salakavalasti.

Tällä hetkellä (toukokuun loppu 2016) ainoa keino estää Windowsin päivitys on käyttää GRC:n Never10-työkalua. Never10 on kertaalleen ajettava pieni ohjelma, joka muuttaa Windowsin rekisteritietoja niin, että se ei hyväksy Windows 10 -päivitystä. Ohjelman toiminta perustuu Microsoftin tukemaan, viralliseen mekanismiin estää Windowsin päivitys, jota Microsoft tarjoaa esimerkiksi yrityskäyttäjille, joille on tärkeää, että tietokoneet eivät yhtäkkiä päivity ja niiden päivitykset noudattavat tiettyä yrityksen sisäistä sykliä. Never10 on toisin sanoen luotettava, alusta alkaen oikeilla periaatteilla toteutettu ohjelma, joka käyttää hyväkseen Microsoftin tarjoamia Windowsin päivitystoimintoja. Never10-ohjelman voi ladata täältä. Sen suorittamisen jälkeen ohjelman voi poistaa, koska se tekee vain muutaman muutoksen Windowsin rekisteriin eikä sitä ole tarvetta käyttää tietokoneella useita kertoja. Huomaa, että Never10 mahdollistaa myös ladattujen, useita gigatavuja tilaa vievien W10-asennustiedostojen poiston.

Alla alkuperäinen blogipostaus liittyen KB3035583-päivitykseen ja sen poistamiseen.

Microsoftin oma opas löytyy tältä sivulta. Jostain syystä suomenkielisen ohjesivun ensimmäisessä kohdassa ei mainita englanninkielisestä versiosta löytyvää vaatimusta, jonka mukaan Windowsin päivitys KB3035583 ei saa olla asennettuna tietokoneeseen, jotta Windows 10 -päivitystä ei tarjota.

Oheisilla kuvaohjeilla poistat automaattisesti asennetun päivityksen numero 3035583 ja estät sen asennuksen jatkossa asennettavien päivitysten joukossa. Päivityksen poistaminen järjestelmästä kertoo Windowsin päivitystyökalulle, että Win10-päivitystä ei haluta tietokoneeseen.

win10paivityksenpiilotus001

Avaa ohjauspaneeli

win10paivityksenpiilotus002

Etsi Windows Update

win10paivityksenpiilotus003

Valitse vasemmalta päivityshistoria

win10paivityksenpiilotus004

Valitse asennetut päivitykset

win10paivityksenpiilotus006

Etsi oikean yläkulman hakutoiminnolla KB3035583 ja poista asennus (tietokone täytyy sen jälkeen käynnistää uudelleen)

win10paivityksenpiilotus007

Avaa uudestaan Windows Update ja etsi päivityksiä. Kun WU tarjoaa KB3035583:a asennettavaksi, valitse oikealla hiirellä piilota päivitys

win10paivityksenpiilotus005

 

.

2 kommenttia

 1. Miksi päivityksiä on niin useasti,vaikka se on kerran asennettu. Luulisi toiminta keskuksessa huomaavan kenelle asnnukset laitetaan kenellä ne on.Ei ole kivaa jos joka päivä kun avaat läppärin ilmoitus tulee heti päivitykseestä,sen jälkeen istut tuijottamassa tyhjää ruutua ja siinä pyörivää rengasta monen tunnin ajan. Yhtenä päivänä meni 8 tuntia,enkä ehtinyt irti saamaan mitään muuta koko päivänä.Tästäkö me maksamme, että tuijotamme vain tyhjää ruutua saamatta yhtään mitään palvelua.Kyllä on aikoihin eletty,jos tähän ei tule muutosta. Pistäkää rikolliset vankilaan häiritsemästä tietoliikennettä jotta rehelliset voi tehdä työnsä viipymättä.

  Vastaa

  1. Moi!

   Tuo on kyllä todella ärsyttävää, kun päivityksiä tulee paljon ja ne vievät sitten omaa koneenkäyttöaikaa kuvailemallasi tavalla. Yleensä Microsoft pyrkii tekemään päivitykset niin, että ne asennetaan kerran ja ne menevät jokaiselle käyttäjälle (en itse asiassa edes tiedä sellaisista päivityksistä, jotka eivät menisi). Microsoft myös pyrkii siihen, että päivityksiä julkaistaisiin pääasiallisesti vain jokaisen kuukauden toisena tiistaina (olen kirjoittanut asiasta lisää täällä: http://www2.atk-myrrysmies.fi/blogi/2015/05/mika-on-microsoftin-patsitiistai-eli-patch-tuesday/), mutta välillä he joutuvat tuosta poikkeamaan.

   Suosittelisin tekemään niin, että avaa tietokoneen asetuksista päivitykset ja suorittaa sieltä muutamaan kertaan ”Tarkista päivitykset” -toiminnon. Jos se ei löydä mitään, niin voi vaikka käynnistää koneen välissä uudelleen ja kokeilla sitä taas. Sitten jos ja kun jotakin löytyy, niin asentaa päivitykset ja ajaa tuon uudestaan taas. Tärkeää siis on, että kaikki päivitykset tulevat asennetuiksi. Joskus tulee valheellinen käsitys siitä, että kaikki on asennettu, mutta oikeastaan koneelle on saatu asennettua vasta ensimmäinen muutamasta päivityksestä, minkä vuoksi koko rumba taas jatkuu toisessa kohdassa ja voi hyvin häiritä normaalia käyttöä.

   Eli aina päivitysten tullessa suosittelen itse tarkistamaan, että ne kaikki on asennettu käyttäen sitä tarkistustoimintoa. Näin ne pääsevät yllättämään hieman epätodennäköisemmin.

   Kannattaa myös varmistua, että koneella on kaikki hyvin. Onko se muuten hitaana tai onko se näyttänyt jotain merkkejä ikääntymisestä tms.? Kahdeksan tuntia kuulostaa niin pitkältä ajalta, että se saattaisi hyvin viitata lahoamassa olevaan kovalevyyn. Kovalevy on yksi ainoista tietokoneen komponenteista, joka välillä osaa kertoa omasta hajoamisestaan ennakkoon, ja se näkyy juuri hidastumisena. Käyttöjärjestelmäpäivitys on usein juuri kovalevyä rasittava toimenpide, minkä vuoksi päivityksen kestäminen noin kauan voisi tarkoittaa kovalevyn lahoamista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *