Miksi tietokone ei käynnisty?

Syitä voi olla lukematon määrä. Tässä muutamia ehdotuksia ja keinoja, joilla voit itse tutkia asiaa. Luultavasti nämä ohjeet eivät pelasta tietokonettasi, mutta antavat ehkä jotain ymmärrystä sen tilasta. Oikeita ohjeita eri korjausvaiheineen löytyy paljon englanniksi Googlesta.

Ennen vastauksen löytämistä on syytä miettiä, mitä se tarkoittaa, että tietokone ei käynnisty. Siis yksityiskohtaisemmin:

 • eikö näyttöön tule kuvaa?
 • eikö tietokoneen valot mene päälle?
 • eikö tietokone ala hurista tai näytä mitään elomerkkejä?
 • meneekö tietokone ”päälle” (=sähkövirta alkaa kulkea jne.), mutta ”jumahtaa”?
 • tuleeko näyttöön jotakin, mutta tietokone ei koskaan ”käynnisty kokonaan”?
 • <lisäkysymyksiä>

Kuten nyt huomataan, on tietokoneen käynnistymisongelmille lukuisia syitä. 100 % kaikista tapauksista, kun asiakas kertoo puhelimessa, että tietokone ei käynnisty, jättää hän tärkeitä tietoja mainitsematta. On äärimmäisen tärkeää huomata, että on monenlaisia eri tilanteita, joiden lopputulos on se, että tietokone ei käynnisty.

Ehdottomasti yleisin tapahtumaketju:

Tietokone menee ”päälle”, se alkaa käynnistyä, valot vilkkuvat ja tietokoneen tuuletin alkaa hurista, mutta koko käynnistymisprosessi jumahtaa Windowsin lataamiseen. Nyt syypää ei ole vika fyysisesti tietokoneen osissa, vaan tietokoneen kovalevyllä sijaitsevassa Windows-käyttöjärjestelmässä. Se on mennyt jollakin tavalla jumiin, sekaisin, tiedottomaan tilaan. Yleensä näytölle tulee jokin ilmoitus ongelmasta ihan suomeksi (jos käyttöjärjestelmän kieli on suomi), toisinaan taas ei tule. Useissa tapauksissa Windows itse antaa listan erilaisia vaihtoehtoja, joita voi suorittaa korjatakseen ongelman. Listassa on mm. ”Korjaa tietokone” ja ”Viimeisin toiminut kokoonpano”.

Näitä vaihtoehtoja voi kokeilla rauhassa itse ilman sen tarkempaa tietämystä tietokoneista. Jos on uskallusta, niin tietokoneen korjauksen (tai tarkemmin: tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmän korjauksen) lisäasetukset saa yleensä esille, kun painaa (-> kannattaa rämpyttää) F8-näppäintä heti sen jälkeen, kun on painanut tietokoneen päälle virtakytkimestä. Kaikissa tietokoneissa, jotka on ostettu valmispakettina kaupasta, on myös niin kutsuttu palautusosio (recovery partition), jonka käynnistäminen tarjoaa myös useita vaihtoehtoja ongelman korjaamiseksi. Palautusosio on aina tietokoneen valmistajan luoma ja se sisältää yleensä suomenkielisiä vaihtoehtoja tietokoneen pelastamiseksi. Palautusosion käynnistäminen tapahtuu F8-napin rämpytyksen tapaan yleensä näppäimestä F2. Tarkan ohjeen oman tietokoneen palautusosion käynnistämisestä löytää googlettamalla tietokoneen mallilla, esim. hp pavilion g7 recovery partition.

Joissakin tapauksissa näiden korjausvaihtoehtojen kokeileminen saattaa automaattisesti ja todella nopeasti korjata tietokoneen ongelman, mutta ei tietenkään aina.

Toiseksi yleisin tapahtumaketju ja ongelma:

Tietokone alkaa käynnistyä juuri samalla tavalla kuin kodhassa #1, mutta päätyy lopulta mustaan ruutuun, jossa valkoisella tekstillä kerrotaan englanniksi jotakin boot deviceen, HDD:hen, boot diskiin tai OS:ään liittyvääTässä tapauksessa tietokoneen kovalevy on vioittunut fyysisesti eikä käyttöjärjestelmän käynnistäminen onnistu ollenkaan. Nyt varoituksen (tai virheilmoituksen) antaa tietokone itse, ei Windows-käyttöjärjestelmä. Useissa tapauksissa kovalevylle on tullut sellainen pieni mekaaninen vika, joka saadaan korjattua tai ainakin kaikki kovalevyllä olevat tiedostot saadaan pelastettua ja kovalevy voidaan vaihtaa uuteen. Nyt tietokone ei kuitenkaan osaa tehdä mitään itse, minkä vuoksi se ei tarjoa minkäänlaista automaattista korjausta tarjoavaa valintaa. Tähän ei voi itse yrittää yhtään mitään.

Jos käynnistysprosessin aikana kuuluu piippauksia, kannattaa etsiä käsiinsä tietokoneen mukana tullut ohjekirja tai yrittää löytää sen PDF-versio valmistajan nettisivuilta tai muualta seitistä. Tietokoneisiin on useimmiten rakennettu piippausmekanismi, joka eri pituisilla ja sävyisillä piippauksilla kertoo vioittuneen osan. Jossakin koneessa esimerkiksi kaksi nopeaa piippausta tarkoittaa vioittunutta näytönohjainta ja jossakin kolme pitää rikkinäistä prosessoria. Piippausten yhdistäminen oman koneen viralliseen vikatilaluetteloon ei toki välttämättä auta mitään, koska osaa ei yleensä kykene ainakaan kotikonstein vaihtamaan. Mutta piippauksen avulla voi ainakin todeta, että kone on pakko viedä huoltoon, jos sen haluaa kuntoon.

Jos koneessa on jokin täysin tuntematon ongelma (näyttö on mustana, mitään ei tapahdu, valot eivät välky, ei hurise jne.), voi olla kokeilemisen arvoista ottaa akku, kaikki ulkoiset laitteet ja virtajohto irti ja antaa koneen olla vaikkapa yön yli. Joskus se lähtee toimimaan (joskin silloinkin kannattaa miettiä, pitäisikö se kuitenkin käyttää huollossa). Koneen voi myös useimmiten käynnistää niin, että irroittaa akun ja yhdistää laitteen vain virtajohdolla verkkovirtaan.

12 kommenttia

 1. Minulla on lenovo g40 ja se rupeaa hurisemaan mutta näytöllä lukee lenovo ja välillä käy musta ruutu. Mistä se johtuu?jos joku tietää kertokaa

  Vastaa

  1. Pitää olla vähän tarkempi, jotta syytä voi spekuloida! Eli kun painat virtanappia, niin mitä tapahtuu tarkalleen? Näyttöön tulee teksti Lenovo ja mitä sitten? Tuleeko mitään muuta kuvaa, tekstiä, näkymää tai ilmoitusta Lenovon jälkeen? Sammuuko kone vai miten tilanne jatkuu?

   Vastaa

 2. Noh heii!!
  Tarviin apua ja äkkii…. Kun painan virtanapista niin kone käynnistyy ja alkaa hurisee, näyttöön tule HP ja sit siel alhaal lukee ne perus jutut asetukset ja niin pois päin ja sit se jumittuu siihen, yritän näpytellä sitä F10 jotta pääsisin tekee edes jotain asetuksissa mutta ei se jumittuu eikä tee mitään eikä etene siitä pidemmälle…. Mikä on ??

  Vastaa

  1. Mihin se jumittuu? Siis tarkemmin sanottuna. Mitä näytössä näkyy jumin aikana; HP-tekstejä, valkoisia atk-tekstejä vai esim. Windowsin oma latausruutu?

   Vastaa

 3. Asusksen läppäri yrittää lähtee käyntiin valot vilkkuvat ja jokin ääni kuuluu mutta sitten yllättäen sammuu valot ja ääni loppuu näyttöön ei tule mitään

  Vastaa

 4. Hei! Minulla HP Pavilion läppäri ei käynnisty. Siis ollenkaan. Kun painaa virtanäppäintä niin mitään ei tapahdu. Virtavalo vilkkuu muutaman kerran ja ajattelin akun olevan loppu, kytkin koneen johtoon mutta ei käynnisty. Ei edes hurise. Tarkistin johdot ja annoin olla yli vuorokauden (unohdin😅), eikä käynnisty vieläkään? Nyt virtavalo ei edes vilkahtele. Puhaltelin kaikki tietokoneen räppänät läpi ja mielestäni ei ole pölystäkään tukkeessa. Kone ei siis enää anna edes elonmerkkejä.

  Vastaa

  1. Siinä on sitten jokin osa kokonaan rikki. Asialle ei varmaankaan voi tehdä yhtään mitään kotikonstein, vaan kone on pakko viedä huoltoon.

   Vastaa

  2. Valojen vilkkuminen on välillä satunnaista, mutta välillä tarkkaa kaavaa noudattavaa: valmistajat ovat usein määritelleet, että kone vilkauttaa näitä ja näitä valoja tässä ja tässä järjestyksessä, kun tuo tai tämä osa on rikki. Yleensä koneiden käyttöoppaissa on listattu nämä eri vilkutusjärjestykset ja niiden tarkoittamat viat ja googletuskin usein auttaa. Myös piippausäänillä tehdään samaa.

   Vastaa

 5. Hei minulla on lenovo z 50, kun painan käynnistys nappia kone alkaa hurisemaan ja kuullostaa että lähtisi käymään, mutta mikään valo näppäimistössä eikä näyttö mene päälle ainoastaan tuossa edessä tuo virta valo ja akun valo syttyy, sitten huriseminen loppuu n.30 sekunnin kuluttua ja tuntuu kuin kone kuolisi 😀 mutta nuo 2 valoa tuossa edessä jäävät päälle, yritin tuossa yhdistää hdmi piuhalla tv:seen mutta ei löytänyt kuvaa eikä tv edes tunnistanut että joku on kiinni.

  Vastaa

  1. Tuo on tosiaan hyvä kikka, että kytkee läppärin johonkin ulkoiseen näyttöön. Jos vika on läppärin näytössä, tulee kuva yleensä automaattisesti sinne toiseen näyttöön. Nyt jos ulkoiseen näyttöön ei tule kuvaa, vaikuttaa vika olevan itse näytönohjaimessa. Silloin näyttö voi hyvin olla ehjä, mutta kone ei saa kuvaa ulos yhtään mihinkään. Tuo 30 sekunnin hurina ja ”kuolema” voi johtua siitä, että kone yrittää kertoa ettei löytänyt sopivaa näytönohjainta/jossakin osassa on vikaa/tee sitä ja tätä ja sammuu automaattisesti sen jälkeen. Nyt vain käyttäjä ei näe, mitä kone yrittää kertoa.

   Kannattaa tarkistaa googlesta mallinimellä ja valojen värillä, mitä ne tarkoittavat. Useimmat koneet piippaavat tai vilkuttavat valoja tietyllä tavalla tarkoittaen aina jotakin tiettyä virhekoodia, jonka perusteella heti tietää, mikä on rikki.

   Vastaa

 6. Yritin laittaa konetta(lenovo g40) lataukseen, mutta koneeseen ei syttynyt lataus valoa. Tarkistin lataus piuhan, mutta se toimii kyllä, mutta edes virta napista en saa konetta käyntiin. Ja siis kone sammui kun se oli käytössä reilulla akku määrällä.

  Vastaa

  1. Jos näin on, niin laitteessa on erittäin todennäköisesti jokin ihan oikeasti fyysisesti rikki ja se pitänee viedä huoltoon. Sellaista kikkaa voi vielä itse kokeilla, että poistaa koneesta akun ja virtajohdon ja antaa sen oleentua esimerkiksi yön yli. Voi myös kokeilla käynnistystä virtajohdolla kokonaan ilman akkua.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *