Miksi tietokone ei käynnisty?

Syitä voi olla lukematon määrä. Tässä muutamia ehdotuksia ja keinoja, joilla voit itse tutkia asiaa. Luultavasti nämä ohjeet eivät pelasta tietokonettasi, mutta antavat ehkä jotain ymmärrystä sen tilasta. Oikeita ohjeita eri korjausvaiheineen löytyy paljon englanniksi Googlesta.

Ennen vastauksen löytämistä on syytä miettiä, mitä se tarkoittaa, että tietokone ei käynnisty. Siis yksityiskohtaisemmin:

 • eikö näyttöön tule kuvaa?
 • eikö tietokoneen valot mene päälle?
 • eikö tietokone ala hurista tai näytä mitään elomerkkejä?
 • meneekö tietokone ”päälle” (=sähkövirta alkaa kulkea jne.), mutta ”jumahtaa”?
 • tuleeko näyttöön jotakin, mutta tietokone ei koskaan ”käynnisty kokonaan”?
 • <lisäkysymyksiä>

Kuten nyt huomataan, on tietokoneen käynnistymisongelmille lukuisia syitä. 100 % kaikista tapauksista, kun asiakas kertoo puhelimessa, että tietokone ei käynnisty, jättää hän tärkeitä tietoja mainitsematta. On äärimmäisen tärkeää huomata, että on monenlaisia eri tilanteita, joiden lopputulos on se, että tietokone ei käynnisty.

Ehdottomasti yleisin tapahtumaketju:

Tietokone menee ”päälle”, se alkaa käynnistyä, valot vilkkuvat ja tietokoneen tuuletin alkaa hurista, mutta koko käynnistymisprosessi jumahtaa Windowsin lataamiseen. Nyt syypää ei ole vika fyysisesti tietokoneen osissa, vaan tietokoneen kovalevyllä sijaitsevassa Windows-käyttöjärjestelmässä. Se on mennyt jollakin tavalla jumiin, sekaisin, tiedottomaan tilaan. Yleensä näytölle tulee jokin ilmoitus ongelmasta ihan suomeksi (jos käyttöjärjestelmän kieli on suomi), toisinaan taas ei tule. Useissa tapauksissa Windows itse antaa listan erilaisia vaihtoehtoja, joita voi suorittaa korjatakseen ongelman. Listassa on mm. ”Korjaa tietokone” ja ”Viimeisin toiminut kokoonpano”.

Näitä vaihtoehtoja voi kokeilla rauhassa itse ilman sen tarkempaa tietämystä tietokoneista. Jos on uskallusta, niin tietokoneen korjauksen (tai tarkemmin: tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmän korjauksen) lisäasetukset saa yleensä esille, kun painaa (-> kannattaa rämpyttää) F8-näppäintä heti sen jälkeen, kun on painanut tietokoneen päälle virtakytkimestä. Kaikissa tietokoneissa, jotka on ostettu valmispakettina kaupasta, on myös niin kutsuttu palautusosio (recovery partition), jonka käynnistäminen tarjoaa myös useita vaihtoehtoja ongelman korjaamiseksi. Palautusosio on aina tietokoneen valmistajan luoma ja se sisältää yleensä suomenkielisiä vaihtoehtoja tietokoneen pelastamiseksi. Palautusosion käynnistäminen tapahtuu F8-napin rämpytyksen tapaan yleensä näppäimestä F2. Tarkan ohjeen oman tietokoneen palautusosion käynnistämisestä löytää googlettamalla tietokoneen mallilla, esim. hp pavilion g7 recovery partition.

Joissakin tapauksissa näiden korjausvaihtoehtojen kokeileminen saattaa automaattisesti ja todella nopeasti korjata tietokoneen ongelman, mutta ei tietenkään aina.

Toiseksi yleisin tapahtumaketju ja ongelma:

Tietokone alkaa käynnistyä juuri samalla tavalla kuin kodhassa #1, mutta päätyy lopulta mustaan ruutuun, jossa valkoisella tekstillä kerrotaan englanniksi jotakin boot deviceen, HDD:hen, boot diskiin tai OS:ään liittyvääTässä tapauksessa tietokoneen kovalevy on vioittunut fyysisesti eikä käyttöjärjestelmän käynnistäminen onnistu ollenkaan. Nyt varoituksen (tai virheilmoituksen) antaa tietokone itse, ei Windows-käyttöjärjestelmä. Useissa tapauksissa kovalevylle on tullut sellainen pieni mekaaninen vika, joka saadaan korjattua tai ainakin kaikki kovalevyllä olevat tiedostot saadaan pelastettua ja kovalevy voidaan vaihtaa uuteen. Nyt tietokone ei kuitenkaan osaa tehdä mitään itse, minkä vuoksi se ei tarjoa minkäänlaista automaattista korjausta tarjoavaa valintaa. Tähän ei voi itse yrittää yhtään mitään.

7 kommenttia

 1. Minulla on lenovo g40 ja se rupeaa hurisemaan mutta näytöllä lukee lenovo ja välillä käy musta ruutu. Mistä se johtuu?jos joku tietää kertokaa

  Vastaa

  1. Pitää olla vähän tarkempi, jotta syytä voi spekuloida! Eli kun painat virtanappia, niin mitä tapahtuu tarkalleen? Näyttöön tulee teksti Lenovo ja mitä sitten? Tuleeko mitään muuta kuvaa, tekstiä, näkymää tai ilmoitusta Lenovon jälkeen? Sammuuko kone vai miten tilanne jatkuu?

   Vastaa

 2. Noh heii!!
  Tarviin apua ja äkkii…. Kun painan virtanapista niin kone käynnistyy ja alkaa hurisee, näyttöön tule HP ja sit siel alhaal lukee ne perus jutut asetukset ja niin pois päin ja sit se jumittuu siihen, yritän näpytellä sitä F10 jotta pääsisin tekee edes jotain asetuksissa mutta ei se jumittuu eikä tee mitään eikä etene siitä pidemmälle…. Mikä on ??

  Vastaa

  1. Mihin se jumittuu? Siis tarkemmin sanottuna. Mitä näytössä näkyy jumin aikana; HP-tekstejä, valkoisia atk-tekstejä vai esim. Windowsin oma latausruutu?

   Vastaa

 3. Asusksen läppäri yrittää lähtee käyntiin valot vilkkuvat ja jokin ääni kuuluu mutta sitten yllättäen sammuu valot ja ääni loppuu näyttöön ei tule mitään

  Vastaa

 4. Hei! Minulla HP Pavilion läppäri ei käynnisty. Siis ollenkaan. Kun painaa virtanäppäintä niin mitään ei tapahdu. Virtavalo vilkkuu muutaman kerran ja ajattelin akun olevan loppu, kytkin koneen johtoon mutta ei käynnisty. Ei edes hurise. Tarkistin johdot ja annoin olla yli vuorokauden (unohdin😅), eikä käynnisty vieläkään? Nyt virtavalo ei edes vilkahtele. Puhaltelin kaikki tietokoneen räppänät läpi ja mielestäni ei ole pölystäkään tukkeessa. Kone ei siis enää anna edes elonmerkkejä.

  Vastaa

  1. Siinä on sitten jokin osa kokonaan rikki. Asialle ei varmaankaan voi tehdä yhtään mitään kotikonstein, vaan kone on pakko viedä huoltoon.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *