Mikä on Chromebook?

Juttua päivitetty huhtikuussa 2019. Lisätty infoa tulostamisesta (toimii!) ja Microsoftin Office-dokumenteista. Summa summarum: monen, todella monen vuoden käyttämisen jälkeen Chromebookit ovat aivan ylivoimaisia laitteita nopean netti- ja viihdekoneen tarvitseville henkilöille, joilla ei ole välttämätöntä tarvetta jollekin aivan tietylle ohjelmalle. Suurelle joukolle ihmisiä Chromebook on erinomainen valinta.

chromebook

Moni asiakas kysyy, mikä on Chromebook tai kannattaako sellainen ostaa. Ja mitä sillä voi tehdä ja onko se yhtä hyvä kuin aikaisempi kannettava. Ja mitä se tarkoittaa, kun Gigantin myyjä sanoo Chromebookin olevan “tyhmä tietokone”. Yritän tässä blogipostauksessa vastata kaikkiin kysymyksiin, joita olen Chromebookeihin liittyen saanut. Tämän tekstin lopussa on linkkilista. Toivon, että tämän artikkelin perusteella sinä osaat itse arvioida, onko Chromebook sinulle tai tutullesi sopiva valinta.

Ajan tässä myös omaa agendaani, jossa aina pyrin siihen, että tietämätön mölinä vähenee maailmasta. En pidä siitä, että Sakari tietää 5 % jostakin asiasta ja häneltä kuulemansa perusteella Laura levittää humpuukia kavereilleen. Olen käyttänyt Chromebookeja vajaat kaksi vuotta ja suositellut niiden hankkimista useille henkilöille heidän tietokonetarpeensa kartoituksen jälkeen (parikymppinen kaverini siirtyi kokonaan Chromebookin käyttäjäksi ja vannoo sotaa Windowsin raskautta ja liikuutta vastaan ja 73-vuotias isoäitini opetteli Chromebookin käytön kirjoittaakseen blogipostauksia läppärillä matkustaessaan Yhdysvalloissa ja rakastui laitteen helppouteen). Olen myös kohdannut useita asiakkaita, joiden kaikki tietokoneongelmat poistuisivat, jos he vaihtaisivat alustaa.

Kysymys? Korjaus? Ehdotus? Voit lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai kirjoittaa kommentin alle.

Huomio. Olen jutun kirjoittamisen jälkeen hieman pohtinut, että äänensävyni tässä on hieman liian mairitteleva. Tarkoitukseni on lisätä vielä joitakin kappaleita ja paneutua niihin oikeasti huonosti oleviin asioihin. Ne eivät ole mitään muita kuin alla kerrottu, mutta ehkä sävyä voisi hieman muuttaa.

 

Mikä on Chromebook?

Tietokone, joka käyttää Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmää. Suurin osa Chromebookeista on kannettavia tietokoneita, mutta on myös perinteisiä pöytätietokoneita, jonka boksi on totuttua paljon pienempi (Chromebox).

 

Mikä tekee Chromebookista hyvän?

 • Chromebook on todella todella nopea. Kun kannen avaa, käytön voi aloittaa viidessä sekunnissa.
 • Chromebookeille ei ole viruksia. Niitä ei ole, ei yksinkertaisesti ole, minkä vuoksi myöskään virustentorjuntaohjelmistoa ei edes ole olemassa. (Tässä ei paneuduta siihen, miksi näin on asiat, koska se on tekninen seikka =)).
 • Chromebook päivittyy itsenäisesti ja automaattisesti.
 • Chromebook on miltei aina todella nopea ja eikä se hidastu ajan kanssa toisin kuin Windows-tietokoneet.
 • Suuressa osassa Chromebookeja on erittäin hyvä akkukesto.

 

Mikä on Chrome OS ja miten se toimii?

Chrome OS on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, joka on rakennettu Chrome-nettiselaimen ympärille. Tällä tavalla käyttöjärjestelmästä on tehty erittäin nopea ja kevyt. Se ei sisällä mitään turhaa tai vain osalle käyttäjistä tarkoitettuja toimintoja.

 

Miksi Chromebookit ovat verrattain halpoja?

Chromebookeja valmistaa useat eri laitevalmistajat, kuten Acer, HP, Lenovo, Asus, jotka ovat yksinkertaisesti saaneet suunniteltua järkeviä kokonaisuuksia, joiden hinta ei ole kovin korkealla. Tietokoneet on valmistettu yhteistyössä Googlen kanssa. Halpa hinta ei tarkoita, että Chromebook olisi huono tietokone tai se olisi hidas. Koska niiden käyttöjärjestelmä on tehty sulavaksi ja vähän tehoja vaativaksi, Chromebookit toimivat lähes poikkeuksetta Windows-verrokkejaan nopeammin. Laitevalmistajat eivät myöskään joudu maksamaan Windows-käyttöjärjestelmän lisenssimaksuja.

 

Miten niin Chromebook on “tyhmä tietokone”?

Tähän on hieman hankala vastata selkeästi. Mutta yritän. Chromebookin käyttöjärjestelmä on niin riisuttu verrattuna mammuttimaiselta tuntuvaan Windowsiin tai Mac-tietokoneiden OS X:ään, että sillä ei voi tehdä kaikkia asioita. Chromebookille ei voi esimerkiksi asentaa ohjelmia samalla tavalla kuin muille tietokoneille. Siinä missä Windowsille voi asentaa Firefoxin, Adobe Readerin, Microsoftin Wordin, Excelin ja Powerpointin, Passeli Professionalin, Pekka Poro -pelin ja vaikkapa Photoshopin, Chromebookille ei voi. Eli näiden ohjelmien käyttö ei onnistu Chromebookilla, koska se ei ole mahdollista. Ne eivät ole yhteensopivia Chromebookin kanssa. Käyttöjärjestelmässä nämä samat asiat tehdään toisilla ohjelmilla, joista kerrotaan alempana, eikä siis jäädä ilman kuvanmuokkausta, musiikkia, videoita tai tekstinkäsittelyä. Eli vanha tuttu tapa, jolla Windowsissa ohjelmalla tietty asia tehtiin, tehdään Chromebookissa toisella tavalla. Näistä syistä johtuen joku voi luonnehtia Chromebookia tyhmäksi tietokoneeksi. Esimerkiksi kaupassa myyjä haluaa välttää sen, että asiakas ostaa tietokoneen, jolla ei voikaan tehdä asioita juuri niin kuin asiakas luuli. Chromebook ei silti oikeasti ole mitenkään tyhmä tietokone. (Olen myös henkilökohtaisesti seurannut sivusta tilannetta, jossa erään ison tietotekniikkaketjun myyjä on käyttäytynyt jopa vastahakoisesti, kun asiakas on kysellyt Chromebookeista. Tämä on tavallaan ymmärrettävää, koska monen myyjänkään tietotekniikkatietämys ei välttämättä ole riittävällä tasolla ymmärtämään ChromeOS:n ja Windowsin eroa, minkä vuoksi on hyvä pyrkiä välttämään asiakkaiden väärinkäsityksiä.)

 

Mitä ohjelmia voi asentaa ja mitä ei?

Kuten edeltävässä kappaleessa sanotaan, Chromebookiin ei voi asentaa esimerkiksi Wordia tai Spotifyta niin kuin on totuttu (lue ehdottomasti seuraava kappale!). Tämä johtuu siitä, että Chrome OS rakentuu Chromen ympärille eikä se tiedä, miten Microsoftin Windowsille kehitetyt ohjelmat toimivat. Analogia on sama kuin CD:n soittaminen vinyylisoittimella. Ei toimi. Vinyylisoittimella voi kuitenkin soittaa vinyylejä : – ) Chromebookissa on lähes kaikille peruskäyttöisille sovelluksille korvaava versio, jolla voi tehdä useimmiten kaikki samat asiat kuin aikaisemmalla tietokoneella. Usein kyse ei ole edes korvaavasta ohjelmasta, vaan ohjelman kehittäjä on tehnyt Chromebookille oman version. Tekstiä voi muokata, kuvia voi siirrellä ja katsoa, tiedostoja voi tallentaa ja niin päin pois. Painotan tässä sanoja useimmiten ja lähes, koska Chromella ei voi tehdä jokaista samaa asiaa. Jos on kuvankäsittelyn ammattilainen, joka tarvitsee alan tärkeimmän ohjelman Photoshopin tiettyjä mutkikkaita ominaisuuksia, niin se ei välttämättä onnistu. Mutta perusasiat onnistuvat ongelmitta.

Android-sovellukset tulevat Chromebookeille syksyllä 2016

Google tuo Android-sovellusten Play-kaupan ja Android-sovellukset Chromebookeille syksyllä 2016. Suurin osa yli miljoonasta Android-sovelluksesta alkaa toimia Chromebook-tietokoneilla automaattisesti, eikä laitteissa tarvitse olla edes kosketusnäyttöä. Asiasta lisää tässä tekstissä.

 

Eikö Microsoft Word tai Spotify toimi?

Valitsin nämä kaksi ohjelmaa esimerkeiksi, koska ne kiinnostavat varmasti monia. Vastaus on kyllä ja ei. Jos menet kauppaan ja ostat sieltä Office 365 -paketin täysversion, jossa kerrotaan, että mukana tulee “asennettavat täysversiot ohjelmista”, et voi asentaa näitä ohjelmia. Et voi mitenkään saada näitä Chromebookille, koska ne ei ole tarkoitettu sille. (Samalla tavalla et voi ostaa Windows-versiota Officesta ja asentaa sitä Macille.) Wordistä taas voi käyttää Online-versiota, Word Onlinea. Se ja Microsoftin muut online-versiot ohjelmista löytyvät täältä. Näiden ohjelmien käyttö tapahtuu kokonaan nettiselaimessa. Sen vuoksi ne toimivat Chromessa, Windowsissa, Linuxissa ja OS X:ssä. Niiden käyttö tapahtuu sataprosenttisesti ainoastaan ja vain nettiselaimessa, ja koska Chromebook rakentuu kokonaan Chome-nettiselaimen ympärille, ne toimivat. Wordin ja Excelin ja Powerpointin online-versioden (tai selainversioiden) toiminnot ovat jonkin verran rajoittuneempia kuin asennettavien ohjelmien, minkä vuoksi on joitakin asioita, mitä niillä ei voi tehdä. On syytä kokeilla etukäteen, puuttuuko jokin itselle tärkeä ominaisuus. (Ks. Microsoftin lista.

Spotifysta Chromebookissa toimii samalla tavalla selainversio. Se ei ole samanlainen asennettava ohjelma kuin Windowsilla tai Macilla (tämän toiston yhteydessä lukija toivottavasti on jo kartalla, mitä tämä tarkoittaa), vaan se toimii selaimessa. Lisää esim. täältä.

Skype toimii! Löydät Skypen viimeisimmän nettiselaimessa toimivan version täältä. Skype ei toimi. Olin ilmeisesti tätä juttua kirjoittaessani kuvitellut sen toimivan. Skype on tulossa Chromebookeille ja sitä odotellessa Googlen Hangouts ajaa tismalleen saman asian. Lisää aiheesta täällä.

13.7.2016: Skypen chat ja äänipuhelut toimivat osoitteessa web.skype.com, mutta videopuheluita odotetaan vielä.

VLC Player toimii Chromebookeilla.

4/2019: Google Docsilla voi editoida Microsoft Officen dokumentteja, kuten docx ja pptx, ilman niiden muuntamista Googlen omaan formaattiin. Tämä ei ole varsinaisesti Chromebookien toiminto, mutta madaltaa entisestään niiden käyttöönottokynnystä. Lisätietoja täältä.

Mistä Chromen “ohjelmia” saa?

Chromebook, joka pyörii Chrome-selaimen ympärillä, sisältää valmiiksi ohjelmia tekstinmuokkaukseen, kuvien katseluun, siirtoon ja muokkaukseen, videoihin ja sen sellaiseen. Näiden mukana tulevien sovellusten lisäksi Chromelle on suuri määrä erilaisia selainlaajennoksia eli lisäosia eli extensioneita eli plugineita. Niitä voi selata ja asentaa Googlen sivustolta. Osa näistä ohjelmista laajentaa toisten ohjelmien toiminnallisuutta (ne voivat esim. antaa lisäominaisuuksia Googlen Spreadsheets-taulukkolaskentaohjelmaan) tai tuovat kokonaan uusia kokonaisuuksia Chromebookille (esim. Dropboxin asennus Chromebookille, torrent-sovellukset ja sellainen videosoitin, jossa toimii tekstitykset). Samalta sivustolta löytyy myös suuri määrä pelejä. Suurin osa sovelluksista on ilmaisia, mutta osassa jokin hienompi pro-version ominaisuus saattaa maksaa euron tai kaksi.

 

Sopiiko Chromebook opiskelijalle?

Riippuu opiskelijasta. Jos opiskelijan on yksiselitteisesti välttämätöntä käyttää tiettyä ohjelmaa eikä sen korvaava Chromebookille ja Chromelle kehitetty versio sovi, niin sitten ei voi opiskella Chromebookilla. Jos esimerkiksi tietyllä kurssilla on pakko olla tietty ohjelma asennettuna omalle koneelle, niin luonnollisesti Chromebook ei sovellu, jos ohjelmaa ei löydy Chromebookille. Mutta: tekstinkäsittely, taulukot, esitykset jne. perusasiat onnistuvat Chromebookilla aivan yhtä hyvin kuin muillakin tietokoneilla. Näitä voi tehdä esimerkiksi Google Docsilla tai Microsoft Onlinella. Ks. Office Onlinen rajoitteet. (Vinkki opiskelijalta, joka käyttää Chromebookia välillä esseiden yms. kirjoittamiseen: työstä teksti sisällöltään valmiiksi Chromebookilla ja mene tekemään tekstin lopullinen muotoilu sisällysluetteloineen ja viitteineen koulun tietokoneelle, jossa on Word asennettuna.) Katso yläpuolelta lisäys 4/2019.

 

Voiko Chromebookiin siirtää valokuvia kamerasta?

Voi. Ihan samalla tavalla kuin muihinkin tietokoneisiin. Kamera kiinni USB-piuhalla tai muistikortti muistikortinlukijaan sitä tukevissa laitteissa ja kuvien siirto voi alkaa. Kuvat voi siirtää tietokoneelle tai Googlen Drive-pilvipalveluun. Niitä voi myös laittaa Facebookiin tai Twitteriin ja tämä kaikki pätee myös videoihin. Jos aiemman kappaleen mukaan asentaa Dropbox-sovelluksen, kuvat saa sinne kätevästi. Ne voi myös lisätä Dropboxiin nettiselaimen kautta niin halutessaan.

Chromebookissa toimii myös muistitikut ja ulkoiset kovalevyt samalla tavalla kuin muissakin tietokoneissa.

 

Mikä on Googlen pilvi? Drive, Docs? Google Photos?

Google tarjoaa ison määrän pilvipalveluita, joista osaa käytetään hyvin paljon juuri Chromebook-koneiden kanssa. Useimmissa Chromebookeissa on vähän kovalevytilaa (esim. 16 gigatavua verrattuna yleiseen 500 gigatavun määrään Windows-kannettavissa), minkä seurauksena Google mahdollistaa tiedostojen tallentamisen pilveen. Jos esim. kameralta haluaa siirtää 10 tuntia videota ja 2500 kuvaa tietokoneelle, ne eivät mitä todennäköisimmin mahdu Chromebookin kovalevylle. Niitä on siis pakko siirtää netin välityksellä Google Driveen eli jokaisen käyttäjän henkilökohtaiseen tallennustilaan. Näitä tiedostoja voi tämän jälkeen katsoa myös muilta tietokoneilta (lue: miltä tahansa tietokoneelta) menemällä nettiselaimella osoitteeseen drive.google.com.

Samalla tavalla myös tekstidokumentit tallentuvat automaattisesti Google Driveen (tai joskus puhutaan Google Docsista). Näistä dokumenteista voi ladata tietokoneelle paikalliset versiot ja ne voi myös muuntaa Microsoftin Wordin docx-muotoon ja lähettää vaikkapa sähköpostin liitteinä kaverille, mutta lähtökohtaisesti niiden tekeminen ja muokkaaminen tapahtuu nettiselaimen kautta Googlen pilvipalvelussa. Tämä tapahtuu kuitenkin niin, että samoja tiedostoja voi käsitellä myös ilman nettiyhteyttä.

 

Mikä on Google-tunnus?

Google-tunnus on Googlen palveluiden käyttämiseen tarvittava tunnus. Jos sinulla on Gmail, se on Google-tunnuksesi. Jos käytät Bloggeria, sinulla on Google-tunnus. Samalla tunnuksella hallinnoidaan useita kymmeniä palveluita. Google-tunnus on pakollinen Chromebookin kanssa.

 

Tarvitseeko Chromebook nettiyhteyden?

Ei. Mutta jos Chromebook ei ole netissä, ei sillä pääse nettiin. Tekstiä, kuvia, videoita jne. voi muokata ilman nettiyhteyttä kuten muillakin tietokoneilla. Chromebookia pitkään käyttäneenä voin kuitenkin kertoa, että suurin osa asioista keskittyy netin ympärille. Toisaalta kaikkialla on nykyään netti. Tämä netin ympärille keskittyminen korostuu Chromebookissa siksi, että se ei sisällä niin paljoa kaikkea muuta kuin Windows tai OS X vaan on karsitumpi kokonaisuus. Silti sen kanssa voi mennä mökille ja katsoa sarjoja, jotka on etukäteen ladattu, ja sillä voi junassa tai lennolla muokata ja luoda uusi tekstidokkareita, kuten muillakin tietokoneilla.

 

iPhone ja Chromebook

Tämä kappale on esimerkki, jotta kokonaisuuden voi hahmottaa paremmin. iPhonen käyttöä tietokoneen kanssa varten vaaditaan Applen iTunes-ohjelma, jolla hallinnoidaan varmuuskopioita, musiikkia, sovelluksia, yhteystietoja jne. iTunesia ei ole saatavilla Chrome OS -käyttöjärjestelmälle, minkä vuoksi se ei myöskään toimi Chromebookeilla. Tämän seurauksena iPhonelle ei voi tehdä Chromebookilla mitään niitä asioita, joihin vaaditaan iTunes. Toisaalta: suuri osa ottaa nykyään iPhonen käyttöön ilman iTunesia ja tekee kaiken iCloud-palvelun kautta käyttämättä tietokonetta ollenkaan. Tämä pätee myös kaikkiin muihin laitteisiin. Jos jokin laite vaatii tarkasti, että sen käyttämistä varten on välttämätöntä asentaa tietty ajuri tai ohjelma, eikä tätä ajuria tai ohjelmaa ole saatavilla, niin laite ei välttämättä toimi. Useat laitteet kuitenkin toimivat, koska vaikkapa kameran ja Android-puhelimen mukana tulevat valmistajien omat CD-levyt ovat lähtökohtaisesti tarpeettomia eikä niiden sisältämiä ohjelmia tarvitse koskaan asentaa käyttääkseen laitteita. Muistitikut, muistikortit, ulkoiset kovalevyt jne. eivät vaadi minkään ohjelman asentamista toimiakseen. Jos epäilee tietyn laitteen toimimista, kannattaa googlettaa asiasta (esim. ”sony printer xyz with chromebook”).

(Lisähuomio iPhonesta: tätä kirjoittaessa iPhonesta ei voi siirtää johdolla edes kuvia Chromebookiin. iPhone tunnistaa Chromebookin ja antaa sille oikeuden käyttää puhelimen tietoja, mutta mitään ei tapahdu. Toivottavasti ongelma korjaantuu Applen tai Googlen päästä jatkossa. Android-puhelimet kuitenkin toimivat.)

 

Tulostaminen Chromebookilla

Lisäys 4/2019: Ainakin HP:n tulostimilla tulostaminen onnistuu ongelmitta. Lisätietoja täältä.

Jos Chromebookiin liittää tulostimen suoraan johdolla, se ei mitä luultavimmin toimi ja tulosta. Tämän kirjoittamisen aikaan netistä ei löydy yhtäkään mainintaa sellaisesta tulostimesta, joka suoraan johdolla paketista otettuna toimisi Chromebookin kanssa. Tilanne voi toki muuttua. Mutta! Chromebookilla voi kuitenkin tulostaa kolmella tavalla:

 1. Tulostin on yhdistetty toiseen tietokoneeseen kotiverkossa, Chromebook tulostaa toisen tietokoneen läpi
 2. Googlen Cloud Printing -ominaisuutta käyttäen, joka löytyy useista tulostimista ja monitoimilaitteista (tässä tulostin kytketään pilveen, jonka kautta tulostus tapahtuu ilman, että Chromebookin tarvitsee olla johdolla kiinni tulostimessa)
 3. USB-tikkua käyttäen. Monessa tulostimessa on mahdollista tulostaa suoraan USB-tikulta tai muistikortilta, minkä vuoksi tulostettavan kuvan tai asiakirjan voi siirtää Chromebookilta tikulle ja tulostaa suoraan tikulta

Tässä esimerkiksi HP:n ohjeet tulostimen käyttöön ja Googlen video.

 

CD ja DVD Chromebookilla

Chromebookit eivät sisällä CD-/DVD-asemaa eikä niissä toimi ulkoiset USB:llä kiinnitettävät asemat.

 

Jokin sivusto ei toimi Chromebookilla, miksi?

Jotkin nettisivut, joiden sisältönä on videomateriaalia, eivät toimi Chromebookeilla. Esimerkiksi Aamulehden videot eivät toimi (jos tätä lukiessasi ne toimivat, niin ilmoita minulle! Toimivat nykyään!). Toisaalta HS:n videot, Netflix, MTV3:n Katsomo, ruutu.fi, Yle Areena ja Facebookin videot ja Youtube toimivat. Toimimiseen liittyy sellaisia teknisiä yksityiskohtia, joihin ei tässä mennä, mutta on hyvä pitää korvan takana, että teoriassa aina joskus saattaa törmätä palveluun, joka ei toimi Chromebookilla. Katsomo ei toiminut vuosi sitten, mutta kesällä 2015 se alkoi toimia. Haluan tässä osoittaa tosi isolla sormella Aamulehteä todella rikkinäisen ja huonon käyttäjäkokemuksen tarjoamisesta, johon he eivät tee muutosta useista ilmoituksista huolimatta (menepäs Chromebookilla katsomaan heidän videoitaan, niin näet vain valkoise sivun ja mustan 404-tekstin, josta tavallinen käyttäjä ei ymmärrä mitään).

 

Kenelle Chromebook ei sovi?

Tässä yhteenvetona ne negatiiviset ja rajoittavat asiat, jotka on jo käsitelty tarkemmin muissa kappaleissa. Chromebook ei sovi sinulle, jos sinun on aivan pakko saada käyttää sellaista ohjelmaa, jota Chromebookille ei ole (esim. Wordin asennettu versio tai iTunes) tai jos sinun on pakko käyttää sellaista laitetta, joka ei toimi Chromebookin kanssa (osa tulostimista, skannerit). Chromebookeilla ei myöskään voi pelata esim. SIMSiä tai Call of Dutya, mutta sen pelaajat taitavatkin jo tietää.

 

Kokeile Chromebookia!

Gigantissa on 30 päivän palautusoikeus tietokoneille. Mene Giganttiin, osta sieltä kivalta näyttävä ja tuntuva Chromebook ja kokeile sen toimintaa ja sopivuutta juuri sinulle. Jos et pidä koneesta, palauta se. Gigantissa ei kysellä, miksi palautat konetta, vaan palautus on mutkaton ja todella asiakasystävällinen.
Kuten alussa mainitsin, laita meiliä jos jokin kohta jäi epäselväksi tai artikkelia voisi mielestäsi parantaa! Minut tavoittaa osoitteesta [email protected]

Linkkilista

Googlen virallinen Chromebook-sivusto

Googlen ”Harkitsetko Chromebookin hankkimista?” -sivu

Googlen esittelysivu (todella hyödyllinen!)

Chromebookin esittelyvideo 

20 kommenttia

 1. Hei!

  Kiitos tosi hyvistä tiedoista.
  Lainaus postauksestasi: ”Google tuo Android-sovellusten Play-kaupan ja Android-sovellukset Chromebookeille syksyllä 2016.”

  Mahtaako silloin Google Playn Office 365 (Excel, PowerPoint, Word) toimia sujuvasti Chromebookeilla?
  Office Online on vähän kökkö.. Esim. USB-muistitikulta et saa avattua dokkareita.

  Vastaa

  1. Ensiksi: Office Onlinessa saa ehdottomasti avattua dokkareita Chromebookin kautta USB-muistitikkua käyttäen. Jos muistitikun iskee kiinni Chromebookiin ja valitsee tiedoston, se ei aukea Office Onlinessa. Tämä johtuu siitä, että Chromebook ei mitenkään tiedä, että tiedoston kuuluisi aueta siellä (tämä kuuluminenhan on käyttäjän oma mielipide, toinen haluaa siellä toinen toisaalla). Toisaalla luodun Office-tiedoston (esim. Word tai Excel) avaus Office Onlinessa Chromebookilla menee niin, että ensin avataan nettiselaimessa Office Online, sitten valitaan OneDrive ja tämän jälkeen tiedosto lisätään OneDriveen (upload). Sitten tiedostoa voi editoida Online-versiossa Office-ohjelmia ja halutessaan tallentaa sopivassa formaatissa takaisin USB-tikulle. Koko flow on hankala ja sisältää useamman tempun, mutta ei mitenkään mahdoton.
   Todella paljon helpompi tapa tehdä tiedostojen muokkausta Office Onlinessa on OneDrive-tiedostohallinnan lisäys Chromebookiin. Tämän jälkeen samaan paikkaan, jossa USB-muistitikun tiedostot ja Chromebookin omat paikalliset tiedostot ovat ilmestyy oman OneDrive-tilin tiedostolistaus. Sinne voi helposti siirtää tiedostoja tikulta ja takaisin. Näin ei tarvitse nettiselaimella lisäillä tiedostoja, vaan perinteinen raahaus tai copy-paste onnistuu. Sitten vain Online auki ja valitsee sen tiedoston, jota haluaa muokata, kun se on automaattisesti synkannut itsensä pilveen. (1. Avaa Chromebookin tiedostonhallinta 2. Valitse ”Lisää palveluita” tms. vasemmalta 3. Valitse OneDrive)

   Toiseksi: jännä nähdä, miten esim. juuri Office 365 -äppiksien käy Chromebookeilla käytettäessä. Toivotaan, että käyttäjäkokemus säilyy ja sovelluksista saa ihan kaiken irti, mitä Android-tableteilla ja -puhelimillakin.

   Vastaa

  2. Ei MSO juokse sujuvasti, mutta toimii kun netti on riittävän nopea. Suurin ongelma lienee MSO:n online-ohjelmien ja Googlen Drive-paketin yhteensopimattomuus, joka näkyy mm. tallennuksissa.

   Tiedostot löytyvät kyllä tikulta, mutta niitä ei saa tallennettua takaisin sinne. Pitäisi mennä downloads-sivuille ja muuttaa oletuksia.

   Vastaa

 2. Hei,

  Ostin juuri Acerin Chromebookin, ja kuten kirjoitit jo, tässä ei ole hirveästi tallennustilaa. Joten ajattelin ostaa ulkoisen kiintolevyn johon saisin videot ja tärkeät tiedostot tallennettua, mutta huomasin etteivät ne kaikki välttämättä tue Chromebookin käyttöjärjestelmää (ja jos tukevat, en tiedä sitä koska en tiedä Chromesta muuta kuin että Linux pohjainen). Onko mitään ehdotuksia? En millään haluaisi laittaa rahaa kovalevyyn jota en voi käyttää. Kiitos.

  P.S. Tähän mennessä olen ollut tosi tyytyväinen Chromebookiini, olen opiskelija ja jotta gradun saisi joskus valmiiksi on ihan hyvä ettei siihen saa mitään pelejä 😉

  Vastaa

  1. Moi! Tässä ei saa sekoittaa asioita. Yritän nyt muotoilla tämän järkevästi.

   Chromebook ei tue joitakin tiedostomuotoja. Tämä ”tukeminen” tarkoittaa vain ja ainoastaan sitä, että Chromebookin oletusohjelmat eivät osaa avata näitä tiedostoja. Käytännön esimerkki: Kaveri antaa minulle muistitikulla juliste.psd-nimisen tiedoston. Kytken tikun kiinni Chromebookiini. Yritän avata tiedoston, mutta mitään ei tapahdu, tiedosto ei aukea. Tämä johtuu siitä, että tiedosto on PSD-formaatissa (eli sen tiedostomuoto on PSD), joka on Adoben Photoshopin oma tiedostoformaatti, jota lähtökohtaisesti vain Photoshop tukee. Ja koska Photoshop-ohjelmistoa ei ole Chromebookilla, ei Chromebook osaa avata tätä tiedostoa. Chromebook silti näkee tiedoston muistitikulla, sen voi ottaa sieltä, kopioida omiin tiedostoihin ja vaikka lähettää sähköpostilla toiselle ihmiselle. Eli tiedostoa voi käsitellä (siirtää, kopioida, tallettaa, liittää), mutta sitä ei voi avata. Sitä ei voi avata, koska ei ole sopivaa ohjelmaa, joka sen osaisi avata. Mutta tämä sama ”ongelma” tulee myös millä tahansa Windows-tietokoneella tai Macillä, jossa ei ole asennettuna Photoshopia. Käyttöjärjestelmät näkevät muistitikulla olevan tiedoston, mutta ne eivät osaa avata sitä: niillä ei ole siihen soveltuvaa ohjelmaa.

   Tämä tarkoittaa sitä, että voit esimerkiksi kytkeä Chromebookiin kaverin muistitikun ja oman ulkoisen kovalevyn ja siirrellä mitä tahansa tiedostoja näiden kahden tallennusvälineen välillä. Voit myös tallentaa netistä mitä tahansa ulkoiselle kovalevylle tai lisätä sähköpostin liitetiedostoksi kovalevyltä. Jos tiedosto on sellainen, jolle Chromebookilla ei ole sopivaa ohjelmaa, et voi avata sitä. Voit silti kuitenkin käsitellä tiedostoa (siirto, kopiointi jne.).

   Käytännössä esimerkiksi MKV-muotoiset viedotiedostot (videotiedosto.mkv) vaativat jonkin erikseen Chromebookille asennettavan videosoittimen, jotta videota voi katsoa. Silti tiedoston voi siirtää jne. Useille tiedostomuodoille löytyy sopivia ohjelmia Chromen lisäosakaupasta, mutta esimerkiksi juuri Adoben omat formaatit ovat hankalia (en tiedä, saako auki oikein millään).

   ELI: voit käyttää ulkoista kovalevyä Chromebookilla ihan samalla tavalla tiedostojen tallentamiesen, varmuuskopioimiseen ja siirtelyyn kuin millä tahansa muullakin koneella. Et vain välttämättä voi avata niitä tiedostoja, jos Chromebookin ChromeOS-käyttöjärjestelmä tai jokin sovellus ei tue tiedostojen formaattia.

   Ymmärsitkö pointin?

   Vastaa

 3. Moi.
  Puhut paskaa sen suhteen, että chromebookia ja perinteistä tulostinta ei voi yhdistää.
  Väität, että siihen tarvitaan usb-muistikortteja ja toisia tietokoneita, mutta kun kysyy asiaa asiakaspalvelusta, mistä on koneen ostanut, sieltä sanotaan, että kaikkiin läppäreihin saa liitettyä tulostimen. Läppärissä ei ole vikaa, kun se tulostus ei toimi, vaan käyttöjärjestelmä on väärä. Siitä sinä et puhu mitään.

  Vastaa

  1. Moikka! Tosi mälsää, että joudut käyttämään noin kovaa kieltä. Mutta ei se mitään.

   En kommentistasi ihan ymmärtänyt sinun pointtiasi, mutta fakta on se, että merkittävä osa tulostimista ei vain yksinkertaisesti toimi Chromebookeilla. Google kertoo omilla sivuillaan, että Chromebookeilla voi tulostaa Googlen Cloud Print -palvelua tukevia tulostimia käyttäen. Tulostinvalmistajat neuvovat omilla sivuillaan erilaisia keinoja tulostukseen verkon yli, joista osa käyttää hyväkseen Cloud Printiä. Tämä johtuu siitä, että Chromebookien käyttöjärjestelmä ei ole yhteensopiva tulostimien laiteajurien kanssa. Toisin sanoen Chromebookit ja tulostimet eivät ymmärrä toisiaan, jos ne liitetään perinteisellä USB-kaapelilla toisiinsa, kuten vaikkapa Windows-kannettavien kanssa on tapana tehdä. Jokaisen kannattaa tietysti itse tarkistaa, voiko omaa tulostinta käyttää Chromebookin kanssa.

   En tiedä, minne asiakaspalveluun olet soittanut, mutta sieltä kerrottu tieto on lähtökohtaisesti hieman arveluttavaa. Teknisesti mihin tahansa USB-portilla varustettuun kannettavaan (eli käytännössä jokaiseen kannettavaan) saa kyllä liitettyä tulostimen, mutta se ei vielä tarkoita, että tulostin toimii. Mainintasi siitä, että käyttöjärjestelmä on väärä, on tavallaan hieman hassu: vain pieni osa käyttäjistä asentaa tietokoneelleen jonkin muun käyttöjärjestelmän kuin minkä kanssa se kaupasta ostettaessa tuli ja kaikille muille itse fyysinen kannettava tietokone ja käyttöjärjestelmä sen sisällä ovat yksi kokonaisuus, jolloin on merkityksetöntä, miksi jokin lisälaite ei toimi.

   Pitäisikö blogipostaustani jotenkin päivittää mielestäsi?

   Vastaa

  1. Skypestä vaikuttaa olevan saatavilla jo ns. nettiversio eli Skype for Web, joka löytyy osoitteesta web.skype.com. Tuon käyttöä varten ei näemmä ole pakko tehdä edes Skype-tunnusta, vaan tuolta etusivulta voi suoraan aloittaa keskustelun ja kutsua toisen keskusteluun mukaan jakamalla linkin. Tämä webiversio ei ole kyllä vielä valmis: toisella Chromebookillani kuva ja ääni toimivat, mutta toisella taas vain ääni toimii. Mutta tämä on jo paljon valmiimpi kuin mitä se oli kesällä eli varmaankin seuraavien kuukausien aikana Microsoft saa toimivan version julkaistua.

   Joissakin uusimmissa Chromebookeissa, jotka tukevat Google Play-kaupan kautta Android-sovelluksi, varmaan toimii Skype sitäkin kautta asennettavana äppinä. Mutta tuon Skype for Webin pointti on nimenomaan se, että käyttöä varten tarvitsee vain nykyaikaisen nettiselaimen (= joka löytyy käytännössä kaikilta). Toivotaan parasta.

   Vastaa

 4. Moi!
  Voiko Chromebookia käyttää sähköisissä ylioppislakirjoituksissa? Kone pitäsi pystyä boottaamaan YTL:n lähettämällä muistitikulla abittikäyttöjärjestelmään. Lisäksi koneeseen pitäisi saada kiinteä verkkoyhteys (yhteys serveriin, jonne vastaujset tallentuvat)

  Pystyykö Chromebookiin lisäämään chromeselaimella toimivan lisäosoan, jonka nimi on tweak-a-bitti? Kyseisellä lisäosalla voi tehdä näppärästi abittijärjestelmän kokeita.

  Vastaa

  1. Moro!

   Ensin tweak-a-bitti -asia: kyllä voi. Tuo lisäosa on tehty Chrome-selaimelle ja se ei vaadi muuta sen lisäksi. Koska Chromebookit toimivat Chromen ympärillä, Chromen lisäosat toimivat Chromebookeilla. Teoriassa on kuitenkin mahdollista, että jokin lisäosa on tehty niin, että se on jollain tavalla riippuvainen käyttöjärjestelmästä, jossa selainta ajetaan (tai ainakin aiemmin näin on ollut asiat). Siksi on aina hyvä varmistaa.

   Sitten Chromebook sähköisissä ylioppilaskijroituksissa: ei voi käyttää. Konetta ei voi bootata tikulta ja suurimmassa osassa Chromebookeja ei ole tavallista Ethernet/RJ45-porttia.
   Pidempi vastaus on kuitenkin se, että Chromebookin voi oikeasti käynnistää tikulta ja ChromeOS-käyttöjärjestelmän tilalle voi asentaa esimerkiksi (tai pikemminkin käytännössä ja vain) Linuxin. Monelle Chromebookille löytyy netistä ohjeet näitä toimenpiteitä varten ja käsittääkseni yleisimmät mallit toimivat suoraan viimeisillä Ubuntuilla. Koko operaatio on kuitenkin sen verran tekninen ja mahdollisesti konstikas ohjeiden epäselkeyden yms. suhteen, että en suosittele sitä kellekään, joka ei halua sitä ihan itse kokeilla. Jos tuntuu liian hankalalta, niin kannattaa jättää väliin ettei jokin mene mönkään ja kokeet pilalle. Suurin ongelma Chromebookin kanssa sähköisissä YO-kokeissa voi olla Abitti-tikun käyttöjärjestelmän tuki Chromebookin raudalle. Voi esimerkiksi olla niin, että kosketushiiri toimii kummallisesti tai laitteessa ei ole verkkoajureita. En tiedä itse Abitin kehityshaarasta sen tarkemmin, niin en tarkaksi osaa sanoa.

   Vastaa

 5. Moi kyselen nyt muisti asioissa, paljonko itse käyttöjärjestelmä vie muistia, ajattelin että jos ostaosin 16Gt laitteen jos siihen saisi vain officen ohjelmat (ei pakollisia) ja youtuben. Kaikki kuvat mulla on pilvessä kun androidia käyttäny ja nyt iphonellaki kaikki valmiiks tallessa. En oikee kuvii laita koneelle kun ne on siellä jo valmiina, katson youtubea todella paljon ja netissä selaan juuri tälläisiä palstoja. Ajattelin jtn halpaa laitetta jossa olisi kosketusnäyttö mutta vain jos tuo 16Gt riittää muuhunkin kun ensimmäisen käynnistykseen.

  Vastaa

  1. Moi! ChromeOS vie noin 5 gigatavua kovalevytilaa. 16 gigatavun Chromebookissa käyttäjän tiedostoille jää noin 10 gigatavua. Jos Chromebookin kovalevylle ei tallenna mitään tiedostoja gigatavutolkulla, niin pienimmän 16 gigatavun malli riittää varsin hyvin. Omassa mallissani on 4 gigatavua keskusmuistia (RAM) ja nopea prosessori, jotta nykyaikaiset nettisivut toimivat jouhevasti, mutta vain tuo 16 gigatavun minimimäärä tallennustilaa, kun en sitä tarvitse mihinkään. Huomaathan, että Microsoftin Office-ohjelmia *et saa* Chromebookiin.

   Vastaa

 6. Jos kerran ei ole viruksia niin mikä sille sitten tuli? Fyysinen vika? Herjaa että chromea ei suljettu oikein, näyttö pimenee ajoittain, kirjautuu itsekseen ulos eikä hyväksy salasanaa? Tehty järjestelmän palautus ja sama homma alkoi pian uudestaan. Tosi outoa?

  Vastaa

 7. Chromebookin excel ja kaavat – näppäimistö… En saa näppäimistöstä otettua excelin kaavoihin mm. n:s juurta, onko näppäimistö ns. ”riisuttu” vai missä vika??? Ja ei onnistu Moodle-alustalle (palautuskansiot) siirtää chromebookilta tiedostoja, ym. …

  Vastaa

 8. Hei, ja kiitos hienosta Chrome-esittelystä. Yksi pieni ongelma on päällä juuri nyt. Ongelma voi olla OP -pankin järjestelmässä tai …omasta chromebookista puuttuu jokin ohjelma. Laskujen maksaminen viivakoodilukijalla ei onnistu. Viivakoodinlukija Xinma toimii (testasin sen lukemalla ja siirtämällä laskun viivakoodin sähköpostin viestiosaan), mutta ei siirrä numerosarjaa/tietoja eteenpäin pankin järjestelmässä. Osaatko neuvoa.

  Vastaa

 9. maxivision ei toimi kuin pätkimällä ASUS chromebookilla. Löytyykö lääkettä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *