Grub-valikko ja Linuxin käynnistäminen

Grub-käynnistysvalikko

Grub-käynnistysvalikko

Asiakas soitti. Kannettava tietokone ”ei käynnistynyt”. Näytössä ”mustavalkoinen valikko ja tekstiä”. Tässä selvitys Grub-valikosta muillekin ongelmaan törmänneille.

Yleensä Windows-tietokoneen käynnistyksen yhteydessä näyttö käy mustana, sitten siinä näkyy epämääräistä tekstiä liittyen koneen tietoihin, valmistajan logo tai muu vastaava näytetään ja lopuksi Windowsin latausnäyttö tulee näkyviin. Käynnistysprosessin aikana näkyviin asioihin vaikuttaa useampi asia, joilla ei ole nyt tämän kirjoituksen kannalta mitään merkitystä. Toimintaperiaate on kuitenkin se, että virtanapin painalluksen jälkeen hieman myöhemmin Windows on auki ilman, että käyttäjän tarvitsee tehdä mitään valintoja käynnistysprosessin aikana. Näin ei välttämättä ole Linux-tietokoneen kanssa.

Linux-käyttöjärjestelmän käynnistää Grub-käynnistyslataaja, josta oheinen kuva on otettu. Se valitsee, mikä käyttöjärjestelmä kovalevyltä ladataan ja näytetään käyttäjälle. Grub voidaan piilottaa niin, että tietty käyttöjärjestelmä ladataan aina automaattisesti käyttäjän näkemättä Grubia, mutta usein se tulee näkyville hetkeksi, minkä jälkeen se käynnistää listan ensimmäisen vaihtoehdon automaattisesti odotettuaan esim. 10 sekuntia. Grub-valikossa liikutaan nuolinäppäimillä ja tehdään valinta Enteriä painamalla. Jos tietokoneella on useampia käyttöjärjestelmiä, ne näkyvät yleensä Grubissa tietokoneen käynnistyksen yhteydessä, jotta käyttäjä voi valita mieluisan käynnistystä varten.

That’s it. Asiakas käynnisti tietokoneensa puhelun aikana ja kertoi, mitä ruudulla näkyi, josta heti tiesin, että hätä ei ole tämän näköinen. Päivityksien yhteydessä Grub tuli koneelle näkyviin eikä se käynnistänyt automaattisesti mitään, josta selvisimme valitsemalla ensimmäisen vaihtoehdon ja painamalla oikeaa näppäintä.

Joskus Grubin voi saada sekaisin niin, että se ei saa käynnistettyä yhtään mitään käyttöjärjestelmää, vaan tietokone palaa aina takaisin näyttämään samaa valikkoa erinäisten latailujen jälkeen. Tällaisessa tapauksessa ei yleensä auta etäapu puhelimessa, vaan laite kannattaa viedä asiantuntijan huollettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.