Tiedostojen pelastus kovalevyltä ei onnistunut

Ihan kaikkea ei välttämättä aina saada korjatuksi, ja niin kävi tällä kertaa.

Asiakkaalla oli muinaisessa pöytätietokoneessa vanha IDE-liitäntäinen Maxtorin 80 gigatavun kovalevy, jonka uumenissa piili vanhoja tärkeitä valokuvia. Hän oli hankkinut näppärän telakointiaseman kovalevylle, siis sellaisen, johon voi itse kiinnittää tietokoneesta poistetun kovalevyn ja liittää sen toimintakunnossa olevaan tietokoneeseen USB-piuhalla. Tietokone ei kuitenkaan ollenkaan tunnistanut kovalevyä.

Pidempien tutkintojen ja korjausyritysten jälkeen selvisi, että tiedot oli menetetty lopullisesti kovalevyn vikaantumisen yhteydessä, eikä niitä voitu enää palauttaa. Milloin kovalevy sitten vikaantui, on mahdoton kysymys vastata.

Tietokone onkin laite, joka saattaa hajota ihan vain vanhuuttaan vaatimatta kolausta tai vaikkapa kahveja näppäimistölle. Tästä syystä tietokoneen kunnosta on tärkeä huolehtia vähän auton katsastuksen tapaan. Tietokoneelle voidaan aika ajoin suorittaa laitteistoa rasittavia ja testaavia skannauksia, joilla saadaan tietoa tietokoneen kunnosta ja voidaan varautua etukäteen esimerkiksi tiensä päähän tulevaan kovalevyyn ja korvata se uudella.