Tuulettimien vaihto ja koneen kuumeneminen

Pitääkö joko kannettavasi tai pöytäkoneesi kovaa hurinaa? Kuumeneeko laite?

Joskus on tarpeellista hankkia lisätehoa pöytäkoneen keskusyksikön sisälle jäähdyttämään konetta. Pöytäkoneen tapauksessa usein on kuitenkin kysymys tehtaalla asennettujen tuulettimien korvaamisesta hiljaisemmilla, paremmilla vekottimilla, koska lähtökohtaisesti lämmöntuotto ei ole ongelma valmiille pakettikoneille. Hiljaisempi tuuletin onkin usein iloinen yllätys, koska tietokone saattaa muuttua huomattavallakin tavalla hiljaisemmaksi vain pienellä sijoituksella.

Kannettavat tietokoneet kuumenevat helposti jo parin vuoden ikäisinä, koska ne keräävät sisäänsä kaikenlaista likaa, tauhkaa ja pölyä. Lian kertyessä kannettavan sisuskaluihin sen tuuletin alkaa usein pitää kovempaa ääntä, joko siksi että lämpö ei pääse koneen sisältä ulos yhtä helposti ja tuulettimen on pyörittävä kovempaa saman jäähdytystehon takaamiseksi tai koska pölyä on tuulettimessa ja se aiheuttaa äänen ollessa este pyörimiselle. Kannettava kannattaakin putsata sisältä tasaisin väliajoin, ainakin kerran vuodessa.