Dropbox ja OneDrive Chromebookilla

Olen esitellyt Chromebook-koneita tässä blogijutussa suht pitkästi. Kysymyksien saattelemana tässä on nyt erikseen pieni teksti siitä, miten Chromebookien tiedostonhallinta toimii ja miten Chromebookeilla voi käyttää esimerkiksi Dropboxia, Microsoftin OneDrivea ja Googlen omaa Drivea.

Chromebookin käyttämän ChromeOS-käyttöjärjestelmän tiedostoselain

Chromebookin käyttämän ChromeOS-käyttöjärjestelmän tiedostoselain

Kuvassa yllä näkyy Chromebookien tiedostonhallintaohjelma/tiedostoselain, Tiedostot (Files). Vasemmassa laidassa on kaksi kohtaa, Google Drive ja Lataukset. Google Driven alla on alakohtia sisennettynä, latauksien alla ei. Nämä kaksi vaihtoehtoa tulevat tiedostonhallintaan automaattisesti jokaisessa Chromebookissa.

Lataukset on yksinkertainen kansio, jonne käyttäjän luomia tai netistä lataamia tiedostoja tallennetaan paikallisesti. Paikallinen tarkoittaa sitä, että tiedosto sijaitsee vain tietokoneen kovalevyllä. Jos tietokone siis hajoaa, tiedosto menetetään. Lataukset-kansioon voidaan ladata ja siirtää mitä tahansa ja esimerkiksi USB-muistitikun sisällön voi kopioida sinne tai sieltä voi kopioida tikulle. Chromebookeissa on aina verrattain vähän kovalevytilaa eli sitä tilaa, joka vähenee, kun koneelle tallentaa paljon valokuvia, videoita, dokumentteja jne. Google ja muut Chromebookien suunnittelijat ovat halunneet panostaa pilvipalvelujen käyttöön, minkä vuoksi kovalevytila on jätetty pieneksi. Siinä missä keskihintaluokan Windows-kannettavalla on yleisimmin 500 gigatavua kovalevytilaa, on Chromebookilla vaivaiset 16 tai 32. Tämä vertailu ei silti yksinään ole reilu tai anna välttämättä mitään järkevää kuvaa, koska koneet hankitaan erilaisista syistä ja hieman erilaisia tarkoituksia varten.

Google Drive on kansio, jonka sisällä näkyy sillä hetkellä Chromebookille kirjautuneen käyttäjän… Google Drive -pilvitallennustilan tiedostot. Jokaisella Google-tunnuksella (eli esim. Gmail-osoitteella) on Drive-tilaa ilmaiseksi 15 gigatavua. Drivea pääsee käyttämään millä tahansa nettiselaimella osoitteessa https://drive.google.com ja sitä varten löytyy myös sovellukset niin Androidille ja iOS:lle kuin Windowsille ja OS X:llekin. Chromebookeihin Google Drive on ns. sisäänrakennettu ja se löytyy heti suoraan tiedostoselaimesta ilman mitään lisäkikkoja. Kaikki ne tiedostot, joita käyttäjä tallettaa Google Driveen, näkyvät tiedostoselaimessa. Chromebookilla voi myös tallettaa tiedostoja Driveen kopioimalla ne tiedostonhallinnassa Google Drive -kansion sisälle (ehkä omaan kansioonsa). Toisaalta tiedostoja voi myös kopioida Drivesta tietokoneen Lataukset-kansioon. On tärkeä huomata, että Drive-kansio on saatavilla vain silloin, kun tietokone on Internet-yhteydessä. Tiedostot eivät oikeasti sijaitse tietokoneella paikallisesti eli offline-tilassa, vaan ne vain näkyvät tiedostoselaimen läpi: jokaisen tiedoston avauksen yhteydessä se pitää erikseen noutaa netistä Googlen palvelimelta. Tämä toimii myös toiseen suuntaan: jos Chromebookiin kytkee muistitikun, jossa on paljon valokuvia, ja kopioi valokuvat Drive-kansion sisälle, ne eivät siirry Driveen silmänräpäyksessä. Siinä missä tiedostot pitää ladata Drivesta paikallisiksi netin yli, ne pitää myös ladata nettiin, kun niitä siirretään ensimmäistä kertaa Driveen. Esimerkiksi sadan digikuvan siirto voi kestää jopa kymmeniä minuutteja, jos käytettävän nettiyhteyden nopeus ei ole suuri ja kuvatiedostot ovat isoja. Kannattaakin siis olla todella tarkkana siitä, mikä on oikeasti siirtynyt Google Driveen ja mikä on odottamassa vuoroon ja siirtyy vasta myöhemmin. (Helppo kikka tarkistaa tämä on avata https://drive.google.com ja tarkistaa, mitkä tiedostot näkyvät nettiselaimessa; jos jokin ei vielä näy, sitä ei ole ehditty vielä ladata Driveen.)

Yllä olevan kuvan vasemmasta laidasta voi Latauksien alta valita palvelujen lisäämisen (Lisää uusia palveluita -> Asenna uusi verkkokaupasta).

Dropboxin tai OneDriven lisäys Chromebookille

Dropboxin tai OneDriven lisäys Chromebookille

Nämä asennettava palvelut ovat Chrome-nettiselaimelle ja ChromeOS-alustalle kehitettyjä kolmannen osapuolen palveluja. Ne on kuitenkin katsottu niin hyviksi ja toimiviksi, että Chromebookit suosittelevat niiden käyttöä. Näiden palvelujen avulla Chromebookille saadaan integroitua muitakin pilvipalveluja Google Driven lisäksi.

Kannattaa huomata, että mikä tahansa nykyaikainen pilvipalvelu toimii Chromebookilla nettikäyttöliittymän kautta. Eli Chromebookien nettiselaimella voi mennä osoitteeseen dropbox.com, onedrive.com, box.com tai drive.google.com ja käyttää pilvipalvelua sen tarjoaman nettiselainkäyttöliittymän kautta siinä missä Windows- tai OS X -koneillakin.

Dropbox ja OneDrive

Dropboxin lisäys Chromebookille

Dropboxin lisäys Chromebookille

Dropbox ja OneDrive voidaan lisätä Chromebookeille Tiedostot-sovelluksen Lisää palveluita -painikkeen kautta. Chromebook asentaa File System for Dropbox/OneDrive -lisäosan, minkä jälkeen tiedostonhallinta listaa palvelut Google Driven ja Lataukset-kansion alle. Näin pilvipalveluihin voi siirtää tiedostoja muistitikulta tai netistä lataamalla samalla tavalla kuin Google Driveenkin. Toisaalta myös näihin palveluihin talletetut tiedostot ovat saatavilla tiedostonhallinnan kautta ja voidaan lisätä esimerkiksi sähköpostin liitteeksi tai Facebookiin (tai mihin tahansa palveluun, johon nettiselaimella voi lisätä mediaa tai muita liitteitä). Myös Dropboxin ja OneDriven kanssa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitkä siirrettävät tiedostot ovat oikeasti siirtyneet pilveen ja ovat niin tallessa ja mitkä vasta odottavat siirtymisvuoroaan.

Android-sovellukset Chromebookeille syksyllä 2016

Google on julkistanut mainioita uutisia jokavuotisessa Google I/O -kehittäjäkonferenssissa: Android-sovellukset tulevat syksyllä Chromebook-tietokoneille. Chromebookeista voit lukea lisätietoja tarkemmin tästä jutustani Mikä on Chromebook? Android-sovellusten lisäys Chromebookeille tekee alustasta vielä houkuttelevamman jo pätevien ominaisuuksien lisäksi.

Puolitoista miljoonaa Android-sovellusta alkaa toimia Chromebook-tietokoneiden ChromeOS-käyttöjärjestelmien testiversioissa kesäkuussa ja virallisissa, vakaissa, kuluttajille automaattisesti jaettavissa versioissa syys- tai lokakuussa. Google on toteuttanut tekniikan Android-sovellusten tuen takana sillä tavalla fiksusti, että käytännössä mikä tahansa Android-sovellus toimii automaattisesti, suoraan Chromebookeilla, eikä sovelluskehittäjien tarvitse tehdä mitään päivityksiä sovelluksillensa. Uusi menetelmä korvaa aiemman tavan, jolla muutamia Android-sovelluksia tuotiin vuonna 2015 Chromebookeille. Android-sovellukset asennetaan ChromeOS-laitteille Googlen Play-kaupan kautta, mutta samaan aikaan Chrome We Store jatkaa toimintaansa.

Kuten elektroniikkamarkkinoilla on trendinä, ei vanhempia laitteita välttämättä tueta. Googlen mukaan yli kaksi vuotta vanhat laitteet eivät (välttämättä) saa Android-sovelluksia. Lista tuetuista laitteista löytyy täältä.

Asiasta voi lukea englanniksi tarkemmin Ars Technican uutisesta.

Mitä käy, jos ei päivitä Windows 10:een?

Onko Windows 10:een pakko päivittää? Mitä tapahtuu, jos ei hyväksy Windows 10:n päivitysehdotusta? Ei yhtään mitään, ainakaan vielä.

Windows 10 on Microsoftin ensimmäinen käyttöjärjestelmä, jota firma tarjoaa ilmaiseksi kaikille kahden aiemman Windows-version (Win 7 ja Win 8/8.1) käyttäjille. Ilmainen päivitys on voimassa vuoden ajan Win 10:n julkaisusta ja loppuu 29.7.2016. Tuohon päivään asti on siis mahdollista päivittää uuteen käyttöjärjestelmään ilmaiseksi.

Heinäkuun lopun jälkeen Windows 10:n halvin Home-versio maksaa n. 135 € ja sen voi ostaa Microsoftin verkkosivuilta ja tietokonekaupoista. Päivityksen voi tehdä koska tahansa, vaikka tammikuussa 2018, jos niin haluaa, mutta siitä joutuu maksamaan. Windows 10 tulee luonnollisesti uusien tietokoneiden mukana, jolloin siitä ei joudu maksamaan mitään lisähintaa, mutta ns. vanhalle koneelle sitä ei voi siirtää.

Windows 7 saa tietoturvapäivityksiä tammikuuhun 2020 asti ja Windows 8.1 tammikuuhun 2023. Näitä käyttöjärjestelmiä voi siis aivan hyvin käyttää vielä monta vuotta ilman mitään pakottavaa tarvetta päivittää uuteen Windowsiin. On toki täysin mahdollista, että jokin ohjelma tai vaikkapa peli vaatii toimiakseen Windows 10:n, jolloin tämä ulkopuolinen kolmannen osapuolen tekijä pakottaa päivittämään, mutta Windows itse ei aiheuta sitä. Molempien vanhojen Windowsien tuki loppuu niin pitkän ajan päästä, että käytännössä katsoen kaikki ovat jo kertaalleen hankkineet uuden tietokoneen ennen sitä – ja tällä uudella tietokoneella on miltei satavarmasti Windows 10 esiasennettuna.

Mielenkiintoisin kysymys tässä asiassa on se, loppuuko Microsoftin ärsyttävät Windows 10 -mainokset ja sen pakkosyöttö käyttäjille, jotka sitä eivät välttämättä halua tai jotka ovat selkeästi kieltäneet sen asennuksen jo aiemmin. Mututuntumalla voisi olettaa, että mainostus hiljenee jonkin verran, koska päivitys on jatkossa maksullinen. Todennäköisesti Microsoftilla on kuitenkin jonkinlaisia tarjouskampanjoita tai muita W10-härdellejä, joiden aikana päivitys on tavallista halvempi (tai miksei välillä jopa ilmainen), jolloin sitä mainostetaan vanhempien versioiden käyttäjille.

Olen aiemmin kirjoittanut pitkähkön jutun Windows 10 -päivityksen hyödyistä ja haitoista. Se löytyy täältä.

Windows 10: DVD-asema ei toimi

Yhden asiakkaan tietokoneella Windows 10 -päivityksen jälkeen DVD-asema ei enää toiminut. Tilanne oli itse asiassa niin mystinen, että käyttöjärjestelmä ei tunnistanut koko DVD-asemaa. Toisin sanoen tietokoneessa ennen toiminut DVD-asema (tai DVD/CD-levyasema, sisältävät nykyään molemmat) ei enää löytynyt ollenkaan Windows 10:een päivittämisen jälkeen, käyttöjärjestelmä ei siis listannut koko asemaa eikä tehnyt mitään, jos aseman sisälle laittoi levykkeen.

Tässä lyhyet ohjeet asian korjaamiseksi.

windows10-dvd-asema-ongelma-01

Jos DVD-asemaa ei löydy, Tämä tietokone -sijainti ei listaa sitä. Tässä kuvassa DVD-asema luonnollisesti löytyy ja se on listattuna tietokoneen kovalevyn viereen.

 

Ensimmäisenä tarkista, että tietokoneeseen on asennettu *kaikki* Windowsin tarjoamat päivitykset (Vasemman alakulman Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Päivitykset ja suojaus –> Vasemmalta Windows Update –> Tarkista päivitykset).

Toisena mene Windowsin  ja käske Windowsin tutkia vikoja ja etsiä niihin ratkaisuja (Käynnistä-valikko –> Asetukset –> Oikean yläkulman hakuun ”Vianmääritys” –> Vianmääritys –> Laitteisto ja äänet -kohdasta ”Lisää laite” –> Seuraava –> Seuraava –> Käynnistä uudelleen).

Jos DVD-asema ei löydy tämän toimenpiteen jälkeen, on seuraava vaihe hieman teknisempi ja sitä ennen on syytä luoda palautuspiste tietokoneesta. Luo palautuspiste (avaa Käynnistä-valikon kautta asetukset ja etsi palautuspiste) ja jatkaa seuraavaan kohtaan.

windows10-dvd-asema-ongelma-02

Avaa Laitehallinta painamalla CTRL ja X samaan aikaan (voit myös painaa Käynnistä-valikkoa oikealla hiirellä).

windows10-dvd-asema-ongelma-04

Etsi laitehallinnasta kohta IDE ATA- tai ATAPI-ohjaimet ja poista oikean hiiren painalluksella kaikki ohjaimet (Channel 0, Channel 1 ja muistiohjaimet, joiden nimi on pidempi ja sisältää usein nimen Intel tai AMD). Poista ohjaimet yksi kerrallaan äläkä käynnistä tietokonetta välissä uudestaan. Osan poistoista yhteydessä tietokone kysyy, poistetaanko myös laiteohjaimet. Valitse kyllä, poista laiteohjaimet. Kun kaikki nämä on poistettu, käynnistä tietokone uudelleen.

Tietokone käynnistyy uudelleen ja Windows 10 asentaa viimeisimmät ja tuoreimmat versiot muisti- ja laiteohjaimista, jotka juuri poistettiin. Osassa Windows 10 -päivityksistä käy niin, että nämä ohjaimet eivät päivity aiemmasta Windows-versiosta, minkä vuoksi DVD-asema lakkaa toimimasta. Kun ohjaimet poistaa ja käynnistää tietokoneen uudelleen, Windows asentaa ohjainten sopivimmat ja viimeisimmät versiot.

windows10-dvd-asema-ongelma-03

Nyt laitehallinnan pitäisi listata DVD-asema, jota ei aiemmin sieltä löytynyt ja jota esim. Tämä tietokone -sijainti ei listannut.

Jos poiston yhteydessä jokin menee pieleen ja tietokone menee jotenkin pois tolaltaan, palauta käyttöjärjestelmän tila poistoja edeltävään luomasi palautuspisteen kautta (Asetukset -> palautuspiste…).

Uusi osoite

Firma on muuttanut uuteen osoitteeseen Kalevassa. Osoite on nyt Sammonkatu 10 Kalevan kirkon vieressä. Pihassa on paljon parkkitilaa Sammonkadun Siwan edessä ja kerrostalojen välissä. Paikalle pääsee esim. busseilla 3, 17 ja 25 (Sammonkatu) tai kaikilla Itsenäisyydenkatua kulkevilla.

 

Cheers.

Windows 10 on nyt suositeltu päivitys

Varo vaaraa

Varo vaaraa

Microsoft on merkinnyt Windows 10:n suositelluksi päivitykseksi kaikille Windows 7, 8 ja 8.1 -käyttäjille 2. helmikuuta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varomaton käyttäjä saattaa helposti joutua päivitysprosessin keskelle sitä tarkoittamattaan tai tarkoituksellisesti pyytämättään. Windows 10:stä voit lukea lisää esim. täältä.

Mikä on Windowsin suositeltu päivitys (recommended update)?

Windows saa Microsoftilta useanlaisia päivityksiä: parannuksia, suositeltuja ja kriittisiä. Kriittiset päivitykset ovat erittäin tärkeitä ja käyttöjärjestelmä asentaa ne automaattisesti. Kriittiset päivitykset korjaavat aina jonkin tietoturvaongelman tai tietokoneelle pahan ongelmatilan aiheuttavan ohjelmavirheen. Suositellut päivitykset yleensä parantavat jonkin Windowsin osasen toimintaa tai päivittävät jotakin uuteen versioon tuoden esimerkiksi uusia ominaisuuksia. Suositellut päivitykset ovat nimensä mukaisesti suositeltuja asentaa, mutta ne eivät lukeudu kriittisiin: suositellun päivityksen asentamatta jättäminen ei tarkoita sitä, että tietokone olisi altis viruksille tai tietouhan alla tai muuten vaarassa. Parannuspäivitykset ovat kaikista köykäisimpiä ja ne voivat päivittää esimerkiksi Windowsin kielipaketteja, jos niissä on puutteita.

Microsoft, käyttöjärjestelmän valmistaja, valitsee itse, mitkä päivitykset luokitellaan millekin päivitystasolle. Käyttäjät taas voivat itse päättää, minkä tason päivityksiä tietokone asentaa automaattisesti, mistä päivityksistä kysytään erikseen ja mitkä hylätään kokonaan. Windows asentaa kaikki kriittiset päivitykset automaattisesti ellei käyttäjä ole poistanut tätä asetusta erikseen itse omin kätösin. Suurella osalla käyttäjistä myös suositellut päivitykset asennetaan automaattisesti.

Windows 10 on nyt nostettu suositeltujen päivitysten joukkoon. Tämän seurauksena Windowsin päivitystyökalu eli Windows Update tulee lataamaan Windows 10:n asennustiedoston, joka on valtavan suuri (2500 Mt), ja valmistelemaan asennuksen käyttäjän hyväksyntää vaille. Tiettävästi Microsoft ei vieläkään pakota Windows 10:n automaattista asennusta, vaan edelleen käyttäjän on itse painettava nappia, jolla asennus aloitetaan. Koko päivitysprosessista on nyt vain tehty huomattavasti aggressiivisempi ja alttiimpi sille, että käyttäjä vahingossa aloittaa asennuksen ymmärtämättä mitä on tekemässä. Erittäin todennäköisesti päivitystä ei tulla koskaan pakottamaan kenellekään, mutta nyt sen asennus on helpompi aloittaa epähuomiossa: siinä missä ennen on voinut rauhassa painaa ”asenna suositellut päivitykset”, ei enää uskallakaan painaa samaa nappia.

Ja tämä kaikki tietysti vain siinä tapauksessa, jos nimenomaan ei halua Windows 10:n asentamista omalle tietokoneelleen.

Oheisen näkymän kautta voit kertoa Windowsille, että suositeltuja päivityksiä ei enää asenneta automaattisesti. Tämän asetuksen muuttamisen jälkeen päivitykset pitää erikseen hyväksyä ja valita asennettavaksi kokonaan käsipelillä.

Ohjauspaneeli -> Windows Update -> Muuta asetuksia:

Suositellut päivitykset [ ] <– ei ruksia

Windowsin suositeltujen päivitysten asetukset

Windowsin suositeltujen päivitysten asetukset

Näin piilotat Windows 10 -päivitysehdotuksen

Windows 10 -päivitysehdotus

Windows 10 -päivitysehdotus

Microsoft on markkinoinut uutta Windows 10 -käyttöjärjestelmää voimakkain keinoin. Joillekin käyttäjille on tullut yllätyksenä, kun Windows 7/8.1 on kertonut yhtäkkiä ladanneensa uuden käyttöjärjestelmän asennuksessa tarvittavat tiedot ja on valmis aloittamaan päivityksen.

Päivitys 28.5.:

Windows 10:n päivitystyrkytys on mennyt niin pitkälle, että se asentuu automaattisesti joidenkin käyttäjien tietokoneille kysymättä asiasta mitään. Samalla päivityksestä kertovan ikkunan valinnat ovat muuttuneet niin, että peruskäyttäjä ei osaa enää valita päivityksen estämistä. Jopa päivitystä ehdottavan ikkunan oikean yläkulman tuttu punainen X-nappi, jolla sovellukset suljetaan, aloittaa päivityksen salakavalasti.

Tällä hetkellä (toukokuun loppu 2016) ainoa keino estää Windowsin päivitys on käyttää GRC:n Never10-työkalua. Never10 on kertaalleen ajettava pieni ohjelma, joka muuttaa Windowsin rekisteritietoja niin, että se ei hyväksy Windows 10 -päivitystä. Ohjelman toiminta perustuu Microsoftin tukemaan, viralliseen mekanismiin estää Windowsin päivitys, jota Microsoft tarjoaa esimerkiksi yrityskäyttäjille, joille on tärkeää, että tietokoneet eivät yhtäkkiä päivity ja niiden päivitykset noudattavat tiettyä yrityksen sisäistä sykliä. Never10 on toisin sanoen luotettava, alusta alkaen oikeilla periaatteilla toteutettu ohjelma, joka käyttää hyväkseen Microsoftin tarjoamia Windowsin päivitystoimintoja. Never10-ohjelman voi ladata täältä. Sen suorittamisen jälkeen ohjelman voi poistaa, koska se tekee vain muutaman muutoksen Windowsin rekisteriin eikä sitä ole tarvetta käyttää tietokoneella useita kertoja. Huomaa, että Never10 mahdollistaa myös ladattujen, useita gigatavuja tilaa vievien W10-asennustiedostojen poiston.

Alla alkuperäinen blogipostaus liittyen KB3035583-päivitykseen ja sen poistamiseen.

Microsoftin oma opas löytyy tältä sivulta. Jostain syystä suomenkielisen ohjesivun ensimmäisessä kohdassa ei mainita englanninkielisestä versiosta löytyvää vaatimusta, jonka mukaan Windowsin päivitys KB3035583 ei saa olla asennettuna tietokoneeseen, jotta Windows 10 -päivitystä ei tarjota.

Oheisilla kuvaohjeilla poistat automaattisesti asennetun päivityksen numero 3035583 ja estät sen asennuksen jatkossa asennettavien päivitysten joukossa. Päivityksen poistaminen järjestelmästä kertoo Windowsin päivitystyökalulle, että Win10-päivitystä ei haluta tietokoneeseen.

win10paivityksenpiilotus001

Avaa ohjauspaneeli

win10paivityksenpiilotus002

Etsi Windows Update

win10paivityksenpiilotus003

Valitse vasemmalta päivityshistoria

win10paivityksenpiilotus004

Valitse asennetut päivitykset

win10paivityksenpiilotus006

Etsi oikean yläkulman hakutoiminnolla KB3035583 ja poista asennus (tietokone täytyy sen jälkeen käynnistää uudelleen)

win10paivityksenpiilotus007

Avaa uudestaan Windows Update ja etsi päivityksiä. Kun WU tarjoaa KB3035583:a asennettavaksi, valitse oikealla hiirellä piilota päivitys

win10paivityksenpiilotus005

 

.

Skype Chromebookilla

Päivitys 13.7.: Skypen äänipuhelut toimivat Chromebookilla Skypen web-versiossa osoitteessa web.skype.com! Myös tavallinen chat toimii. Microsoft lupaa Skype-blogissaan videopuheluiden saapuvan mahdollisimman nopeasti.

Päivitys 20.4.: Skypen selainversio saattaa tulla huhtikuun loppuun mennessä myös Chromebookeille!

Kirjoitin aiemmin pitkän tekstin, jossa esittelin Chromebook-tietokoneet. Jos et tiedä, mitä ne ovat, suosittelen lukemaan jutun, ja jos olet ~kartalla, silmäile otsikot läpi, saatat löytää jotain uutta.

Väitin blogipostauksessa, että Skype toimii Chromebook-koneilla, mikä osoittautui pupuksi. En ollut tarkistanut asiaa ja muistin väärin. Skype ei toimi helposti ilman kikkakuutosia Chromebookeilla mitenkään muuten kuin nettiselaimessa pyörivänä pikaviestin- eli chat-sovelluksena. Skypen pääominaisuus, videopuhelu, ei siis toimi. Skype on mahdollista saada kikkailtua omalle Chromebookille erinäisten Chrome-lisäosien ja Android-käännösten avulla, mutta en kirjoita niiden ohjeita tähän. Innokkaimmat löytävät ne googlettamalla alta aikayksikön.

Skype on tulossa Chromebookeille nettiselaimen sisällä toimivana versiona, jonka kehittymistä voi kuikuilla osoitteessa https://web.skype.com. Päivitän myös tämän jutun, kun se on saatavilla. Skypen sijaan Chromebookeilla on tosi kätevä käyttää videopuhelusovelluksena Googlen Hangoutsia, joka ajaa tismalleen saman asian. Hangouts on ilmainen ja se löytyy osoitteesta https://hangouts.google.com.

VLC Player julkaistu Chromebookeille

VLC Player on yksi maailman suosituimmista videontoisto- ja mediaohjelmista Windowsille, Linuxille, OS X:lle ja ainakin kolmelle suurimmalle älypuhelinekosysteemille. Nyt VLC:stä on kehitetty versio myös Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmää käyttäville Chromebook-tietokoneille.

VLC:n julkaisu on erinomainen uutinen, sillä Chromebookeille saatavilla olevien sovellusten lukumäärä on verrattain pieni ja vajavainen. VLC:n ominaisuuksiin kuuluu mm. tekstitysten käyttäminen videoita (elokuvat, sarjat yms.) katsellessa ja se tukee seuraavia tiedostomuotoja: MKV, MP4, AVI, MOV, Ogg, FLAC, TS, M2TS, Wv ja AAC. VLC tukee myös monikanavaääntä ja videotiedoston mukana tulevia tekstityksiä. Yksi ongelma ChromeOS-alustalla on ollut kuppaiset videontoistomahdollisuudet.

Olen kirjoittanut Chromebookeista suht kattavan tekstin täällä. VLC Playerin voit ladata täältä.

Windows 10, kannattaako päivittää?

Hyvin lyhyt versio: jos luet tätä blogitekstiä, olet sitä kohderyhmää, jolle vastaan: ei kannata, vielä.

Päivitys 5.2.: Windows 10 on nyt suositeltu päivitys, lue asiasta täältä. Tämän artikkelin sanamuotoja korjailtu hieman.

Päivitys 16.3.: Jutun loppuun lisätty joitakin linkkejä suomalaisten atk-sivustojen uutisiin.

Päivitys 6.5.: Tekstin loppuun lisätty kappale siitä, mitä käy, jos ei päivitä ja onko pakko päivittää jne. Asiasta myös oma blogipostaus täällä.

Päivitys 28.5.: Windows 10 -päivitysehdotuksen voi blokata kokonaan tällä työkalulla.

Päivitys 21.6.: Lisätty kappale vanhasta koneesta ja Windows 10 Anniversary Updatesta

Sitten pidemmin. Windows 10 on Microsoftin uusin käyttöjärjestelmä, joka julkaistiin kesällä 2015. Samalla Microsoft on suunnitellut Windows 10:n olevan ns. viimeinen Windows, johon julkaistaan uusia ominaisuuksia päivityksillä. Microsoft on perinteisesti julkaissut uuden käyttöjärjestelmäversion noin kolmen vuoden välein, minkä jälkeen uusi käyttöjärjestelmä on aina ollut kaikissa kaupasta ostettavissa uusissa tietokoneissa valmiiksi asennettuna. Vanhaan tietokoneeseen on myös ollut mahdollista päivittää uusi käyttöjärjestelmä, mutta päivitys on pitänyt ostaa itse kaupasta ja prosessi on ollut suht monimutkainen. Käytännössä suurin osa ihmisistä on aina siirtynyt uuteen Windows-järjestelmään vasta ostaessaan uuden tietokoneen. Windows 10:n kanssa asiat ovat toisin.

W10 jaetaan ilmaisena päivityksenä kaikille W7 ja W8.1 (W8) -käyttäjille. Se on mahdollista asentaa tosi helppona päivityksenä muutamaa nappia klikkaamalla, eikä se kadota omia tärkeitä tiedostoja eikä edes poista ohjelmia. Asennuksen yhteydessä tulee myös optio palata 30 vrk sisällä takaisin vanhaan käyttöjärjestelmään, jos ei pidäkään W10:stä. Microsoft on mainostanut W10:ntä voimakkaasti ja asentanut automaattisena päivityksenä kaikkien W7/W8.1-käyttäjien koneille mainosohjelman, joka pongahtelee oikeasta alareunasta kertomaan, että hieno päivitys olisi nyt saatavilla ja asennettavissa. Tämän seurauksena suuri määrä peruskäyttäjiä on tietysti pitänyt itsestäänselvänä, että tämähän pitää ottaa ja kiva, kun saa uuden, paremman käyttöjärjestelmän.

Windows 10:ssä on kuitenkin paljon ongelmia

Todella paljon. Käyttöjärjestelmä toimii osalla käyttäjistä täysin moitteetta ja ilman mitään tökkimisiä, mutta osalla taas on hirmuisa määrä erilaisia selittämättömiä ongelmia. Osa ohjelmista lakkaa toimimasta, käyttöjärjestelmä ei enää hyväksy uusia virallisia päivityksiä, tietokoneen jotkin osat lakkaavat toimimasta (vaikka sormenjälkitunnistin tai web-kamera), tietokone kaatuilee/sammuilee ilman mitään varoitusta, käynnistysaika moninkertaistuu jne. Näitä erilaisia ongelmia on järjettömän pitkä lista. Osa vioista on sellaisia, joihin löytyy jokin suhteellisen looginen selitys ja vika voidaan myös ihan oikeasti korjata niin, että se ei enää palaa ja voidaan todeta, että se on nyt poistettu. Osa vioista taas on sellaisia, että ne tulevat ja menevät miten huvittaa, eikä niille löydy yksiselitteistä korjauskeinoa, jolla saman vian saisi pois eri käyttäjien tietokoneilla. Yleensä siis joutuu tekemään erilaisia kokeiluja ja temppuja, jotka eivät aina ainakaan paranna käyttöjärjestelmän vakautta.

Miksi? Windows 10 julkaistiin sisäpiiritietojen mukaan keskeneräisenä. Ohjelmistoalalla on yleisesti hankala määritellä, mitä tämä keskeneräinen tarkoittaa, mutta tässä tekstissä riittää tietää, että käyttöjärjestelmää on testattu huomattavasti vähemmän kuin aikaisempia, minkä vuoksi se sisältää paljon niin kutsuttuja lastentauteja. Eli näitä pikkuvikoja, jotka välillä tekevät koneen käyttämisestä mahdotonta. Microsoft tietysti julkaisee korjauspäivityksiä kaiken aikaa ja niin tekee Kympistä kuukausi kuukaudelta parempaa, mutta sen lähtötaso on matalammalla kuin mihin on totuttu. Tietysti mikään asia ei ole ihan näin yksinkertainen, mutta kiinnostuneet voivat googlailla asiasta lisää.

Minun suositukseni on, että ne henkilöt, jotka eivät ole kovin teknisiä, päivittävät Windows 10:een myöhemmin, esimerkiksi kesällä 2016. Siinä vaiheessa on erittäin todennäköistä, että päivityksiä on julkaistu niin paljon, että suurimmista vioista on päästy eroon. Tämä suositus perustuu omiin kokemuksiin, lukuisten asiakkaiden Windows 10 -ongelmiin ja atk-maailman seuraamiseen. Tästä saa tietysti olla aivan toista mieltä, ja esimerkiksi naapuri, jolla kone toimii Kympillä erinomaisesti ja paremmin kuin Seiskalla, varmasti onkin. Minä itse päivittäisin Windows 10:een heti, mutta koska en käytä Windowsia, niin ei ole mitään päivitettävää. Uusi käyttöjärjestelmä vaikuttaa kaikin puolin hyvältä ja hienolta, mutta se ei tarjoa mitään niin hyvää ja uutta, että siihen kannattaisi päivittää riskeeraten oman atk-mielenterveytensä.

Miten Windows 10 on parempi kuin Windows {}?

Jaa-a. Windows 10 ei ole mitenkään radikaalisti erilainen verrattuna aiempiin Windowseihin. Uusia ja parannettuja toimintoja siinä on liittyen usean tietokoneen ja Windows Phone -puhelimen väliseen tietojen synkronointiin (Microsoft-tilin kautta), aloitusnäytön kustomointiin ja tietokoneen mukauttamiseen, valokuvien järjestelyyn ja esimerkiksi sen käynnistymisaika on keskimäärin paljon aikaisempia Windowsjea nopeampi. Suosittelen katsomaan Windows 10:n virallisen esittelyn ja videot täällä. Merkittävin asia, josta W8.1:tä käyttävät innostuvat, ovat Metro-käyttöliittymän katoaminen. W10 ei siis käynnisty sekavaan kosketusnäyttölaitteille tarkoitettuun isokuvakkeiseen aloitusnäyttöön, vaan siinä on perinteinen tuttu työpöytä ja Käynnistä-valikko vasemmassa alanurkassa. Nyt on kuitenkin hyvä huomioida, että Windows 10 tai mikään muukaan ohjelmisto ei ole parempi kuin edeltäjänsä vain siksi, että sen versionumero on isompi, nimi hienompi tai se kiiltää pinnalta.

Kannattaa muistaa, että uusi Windows ei tee vanhoista Windowseista huonoja. Ne eivät mätäne yön yli uuden version tultua. Niin kauan kuin vanhoihin ohjelmistoihin julkaistaan tietoturvapäivityksiä (eli ne saavat virallista tukea), ne ovat täysin käyttökelpoisia. Toki uudessa versiossa on jotakin jännää ja hienoa, mutta jos vanha on toiminut, niin se toimii jatkossakin. Moni henkilö ei tykkää siitä, kun tietokoneen toiminta muuttuu jollakin tavalla, minkä vuoksi myös voi olla huono valinta päivittää vain päivityshumun vuoksi. Windows Vista on tuettu vuoteen 2017 asti, Windows 7 2020 ja Windows 8.1 2023, lisätietoja täältä. Jos käytät Windows XP:tä, mene kauppaan välittömästi.

Onko pakko päivittää? Mitä käy, jos ei päivitä?

Ei tapahdu yhtään mitään. Windows 7:n ja 8.1:n tuki jatkuu vielä monta vuotta, joten uuteen Windowsiin ei ole pakko päivittää. Windows 10 on kuitenkin Microsoftin ensimmäinen ilmaisena päivityksenä tarjoama käyttöjärjestelmä. Ilmaisen päivityksen voi tehdä 29.7.2016 asti, minkä jälkeen käyttöjärjestelmä maksaa jotakin 135 euron hintaluokassa. Windows 10 tulee pääsääntöisesti kaikkien uusien tietokoneiden mukana, joten päivitys tapahtuu viimeistään tietokonetta vaihtaessa. Jos kuitenkin päivityksen haluaa tehdä itse vanhaan koneeseen heinäkuun 2016 jälkeen, siitä joutuu maksamaan. Mielenkiintoista onkin se, jatkaako Microsoft todella päällekäyvää päivitysehdottelua ilmaisjakson jälkeen. Olisi loogista, että ei, mutta sitä ei koskaan tiedä. On myös täysin mahdollista, että ilmaisjakson jälkeen Microsoftilla tulee erilaisia kampanjoita, joiden aikana päivityksen voi tehdä halvemmalla kuin 135 eurolla tai päivityksen hinta tiputetaan pysyvästi pienemmäksi. 135 euroa on Windows 10:n Home-version eli peruskäyttäjille suunnatun version hinta, jos sen ostaa kaupasta. Voit lukea lisää asiasta täältä.

Windows 10 Anniversary Update ja vanhempi tietokone

Heinäkuussa Windows 10 saa ensimmäisen suuremman päivityksensä, jonka nimi on Anniversary Update. Kyseinen päivitys tulee olemaan ensimmäinen Windows-päivitys seitsemään vuoteen, jonka mukana käyttöjärjestelmän tietokoneelta vaatimat ominaisuudet kasvavat. Käyttöjärjestelmä vaatii luonnollisesti tietynlaista rautaa toimiakseen, minkä vuoksi valmistaja voi määritellä, millainen tietokone on liian alitehoinen tietyn käyttöjärjestelmän tai ohjelman käyttöä varten. Siinä missä Windows 7, 8 ja 10 ovat vaatineet keskusmuistia eli RAM-muistia yhden gigatavun verran, Windows 10 Anniversary Update vaatii kaksi gigatavua. Päivityksen voinee asentaa, vaikka omassa koneessa ei olisikaan kahta gigatavua keskusmuistia, mutta sen jälkeen tietokoneen käyttökokemus on erittäin todennäköisesti tahmainen ja epämukava. Keskusmuistin määrän vähyys näkyy yleensä eniten siinä, että erilaisten toimenpiteiden tekeminen kestää kauemmin, kone tuntuu hitaalta ja voi tapahtua erilaisia jumeja ja pätkimisiä. Suurimmassa osassa viime vuosien aikana myydyistä yli muutaman sadan euron hintaisista koneista on neljä gigatavua muistia tai vielä enemmän, joten hätää ei ole. Jos kuitenkin oma kone on vanhempi tai kuuluu halvimpaan hintakategoriaan, kannattaa tarkistaa, että siinä on riittävästi muistia. Siinä missä vanha käyttöjärjestelmä toimii sulavan jouhevasti, voi uusi tahmata kasvaneiden laitevaatimusten vuoksi.

Uutta Windowsia voi kokeilla!

Nyt kun ilmaisen päivityksen jakso on loppumassa, on syytä miettiä, pitäisikö käyttöjärjestelmää kuitenkin kokeilla. Windows 10 -päivitys on mahdollista peruuttaa 30 vuorokauden ajan ja palata takaisin vanhaan käyttöjärjestelmään. Näin on verrattain helposti mahdollista kokeilla uuden käyttöjärjestelmän soveltuvuutta omaan käyttöön ja toimivuutta omien laitteiden kanssa. Ole kuitenkin tarkkana, että mikään ei mene mönkään (ota varmuuskopiot kaikesta, lue ohjeet toimenpidettä varten yms.).

Nootti: tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus mollata Windows 10:ntä tai olla mitenkään ylinegatiivinen. Yritän alleviivata sitä, että vaikka Windows koittaakin mainostaa päivittämistä uuteen versioon, niin Kympillä on todettu olevan sen verran paljon kasvukipuja, että jos itselle ei ole mitään erityistä syytä tai tarvetta päivittää, niin tätä päivitystä kannattanee lykätä. Olen ollut monien asiakkaiden kanssa tekemisissä juuri siksi, että Kympin kanssa meni bitti vinoon ja kone piti korjata, ja todennut näitä ongelmia siis käytännössä. Samalla olen näille asiakkaille suositellutkin, että usein on parasta odottaa hetki uusien päivitysten kanssa sillä ne tuppaavat paranemaan ensimmäisten kuukausien jälkeen merkittävästi. (Tässä tarkoitan tietysti uudella päivityksellä kokonaan uutta versiota ohjelmistosta. Perinteiset joka kuukausi tulevat korjauspäivitykset pitää asentaa aina ja mieluiten heti, kun käyttöjärjestelmä niitä ehdottaa. Asiasta lisää täällä.)

Uutisia:

19.2. MB: Näin hiljennät Windows 10:n tyrkytyksen

MB neuvoo muutaman keinon, joilla voidaan estää Windows 10:n automaattista asentumista. Näistä tavoista voi olla hyötyä, mutta luultavasti ne ovat jo osittain vanhentuneita. Microsoft julkaisee uusia päivityskeinoja joka kuukausi.

14.3. tivi: Win10 asentuu automaattisesti

Tietoviikko uutisoi tapauksista, joissa Windows 7 on päivittynyt Kympiksi kyselemättä käyttäjältä yhtään mitään.

15.3. MB: Näin estät päivityksen

Kannattaa katsoa lista läpi keinoista, joilla asennusta voi lykätä. On mahdollista kuitenkin, että nämä keinot eivät riitä kuin vaikkapa kuukauden ajan.